11.1 C
Cegléd
2024. május 5. vasárnap
spot_img

Balladamondó verseny Arany János emlékére

Nagykőrös városa intézményei elnevezésével, köztéri szobrok állításával ápolja az egyik legkiválóbb magyar költő, Arany János emlékét. Élő hagyományt teremt a mai fiatalok számára a városi rendezvények szervezésével (Nagykőrösi Arany Napok 1935 óta), valamint az évtizedes hagyományokra visszatekintő, nívós balladamondó versennyel, amelyet 1982 óta háromévente szervez meg a város. Idén 2015. március 6-7-én XII. alkalommal rendezzük meg a Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt. A szervezők 1991 óta a határon túli területeken is meghirdették a versenyt, ezért szép számmal jelentkeztek a versenyzők Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból is és így bővült az országos verseny, határokon átívelő szellemi találkozóhellyé. Ebben az évben Nagykőrös Város Önkormányzata, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, az Arany János Társaság és az Arany János Református Gimnázium meghívására közel százötven magyarországi és határon túli diák várja e nemes megmérettetést, mely kiváló alkalmat teremt a találkozásra, a lelki feltöltődésre és Arany János szellemiségének továbbörökítésére.

Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk ráirányítani a figyelmet Arany János felbecsülhetetlen érdemeire a magyar kultúrában, illetve az iskolarendszeren kívüli nevelés, tanítás eszközével elősegítjük kulturális gyökereink, nemzeti hagyományaink őrzését és ápolását, a magyar nyelv iránti szeretet és a nemzeti identitás erősítését a jövő nemzedékeiben. A vezetésem alatt működő Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ közel tíz éve ad helyet a balladamondó versenynek, mindemellett a szervezésben és a kétnapos rendezvény lebonyolításában is nagy szerepet vállal. Intézményünk idén pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetség Programjába, mellyel még színvonalasabbá szeretnénk tenni e nagyszabású versenyt. Ezért hívtuk a pénteki gálaestünkre az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, népszerű Csík Zenekart. A szombati döntőkre olyan színművészeket és a szakma „doyenjeit” invitáltunk, akik méltón képviselik a magyar kultúrát, ébren tartják a nemzeti identitást. Elfogadta meghívásunkat Császár Angéla, Jászai Mari-díjas színművész, a Színművészeti Egyetem tanára; Csík János, a Kossuth-díjas Csík zenekar alapító tagja; Németh Kristóf, színművész, a Budapesti Játékszín igazgatója és Zalán Tibor, József Attila-díjas magyar költő, író, dramaturg. Mellettük helyet foglal még a zsűriben a ceglédi nyelvész Dr. Koltói Ádám, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar nyelvi tanszékének docense, aki biztosan örömmel fogadja majd a ceglédi Kossuth Gimnázium, a Közgazdasági Szakközép és az Unghváry Kereskedelmi Szakközép iskola növendékeinek előadását.

Minden kedves ceglédi zene-és irodalombarátot nagy szeretettel várok március 6-7-én Nagykőrösre. Hisz úgy vélem, hogy ez a verseny egy találkozás, amely közösséget teremt, az együtt gondolkodás és együvé tartozás örök érvényét hozza létre, amelyre a szórvány- és a tömbmagyarságnak egyaránt szüksége van napjainkban.

László Ditta, igazgató – Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...