25.4 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Nobel díjasok rézkarcban

Különleges ex libris sorozaton dolgozik Nagy László Lázár. A képzőművész a magyar Nobel-díjasokról készít rézkarcokat, olyan illusztrációkkal, amely kapcsolódik a kitüntetettek munkásságához.

– Kertész Imre író például a Sorstalanság című könyvéért, tehát a holokauszt témájának feldolgozásáért kapta a díjat, ezért szerepel ez a képen. – tájékoztatott minket Cegléd díszpolgára. – Gábor Dénes képén a hologram, Szentgyörgyi Albertén pedig a C-vitamin szerepel szimbólumként vagy konkrét tárggyal. 

– Milyen egyéb munkákkal foglalkozik mostanában?

03nll1– Készítettem egy portrésorozatot híres tudósok, művészek, írók, festők témájából a finomabb, részletgazdagabb rézkarcban és a markánsabb fametszetben is. Ezt is szeretném folytatni, de most határidős megbízásaim vannak Olaszországból, Litvániából. Utóbbiban egy forradalmár és államférfinak kívánnak emléket állítani, Olaszországban pedig ötszáz éve 1515-ben hunyt el a Manutius nevű velencei nyomdász és kiadó, aki forradalmasította a könyvnyomtatást. Ő a kurzív (dőlt) betű és valamennyi újabb antikva betűtípus megteremtője. Hatása különösen abban érhető tetten, hogy előtte hatalmas fóliánsokat nyomtattak, amelyeket nem olvasni, de még szállítani is nehézkes volt, az új betűtípussal viszont csinos könyvecskék készültek. E jeles nyomdász munkásságáról emlékezik meg most készülő munkám.

(Ex libris (latin) „könyveiből”. A könyv tulajdonosának jelzésére szolgáló, a kötéstábla belső felületére ragasztott, különböző eljárással készített kisgrafika. Tartalmazza a tulajdonos nevét, általában az „ex libris” kifejezést, a tulajdonos címerét, jelmondatát, vagy kifejezi valamilyen tulajdonságát, jellemzőjét. Ma már műfaji megjelölés is, kiállítások, gyűjtemények tárgya.) 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...