34.1 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

„Lerombolták a jogállamot, kiárusították a szabadságot, feladták a függetlenséget, tönkretették a gazdaságot, elsorvasztották a kultúrát, széttiporták az önbecsülést, betiltották az önálló gondolkodást, megtörték az emberek gerincét. És gyilkoltak. Gyilkoltak minden rendelkezésre álló szóval és fegyverrel. Pusztításuk még ma is felméretlen – sőt talán felmérhetetlen.” – hangzott el a megemlékezésen. Ennek a pusztításnak a közös nemzeti emlékezetben való méltó helyre kerüléséhez pedig elengedhetetlen az emlékezés.

„Mindenekelőtt beszélgetnünk kell. Szembe kell néznünk a múltunkkal, felkutatva az áldozatokat, elmesélve a történetüket és megnevezve a tetteseket. Arra kérem önöket, arra kérlek benneteket, hogy ne felejtsünk. A kommunizmus kárvallottjai megérdemlik ugyanazt a figyelmet, mint a nácizmus áldozatai. Ez nemcsak kötelességünk, hanem érdekünk is: csak ismereteink szorgalmas bővítése, az emlékezés kultúrájának ápolása, a valósághoz és az igazsághoz való következetes ragaszkodás óvhat meg bennünket attól, hogy újra ilyen eszmék üljenek diadalt a világon.” – zárta gondolatait Takáts László.

Történelmi visszatekintésében Kávássy János történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet munkatársa a kommunista diktatúra szörnyűségeiről beszélt, amit követően az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola tanulói adták elő irodalmi műsorukat „Búcsú Recsktől” címmel.

FOTÓK az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...