14.1 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Zene, tánc, mosoly

„A mosoly legrövidebb út két ember között, a tánc pedig legrövidebb út két lélek között.”

Mátéval mindketten kisiskolás korunk óta táncolunk, együtt több mint 10 éve. Bizton állíthatom, hogy ez mindkettőnknek már-már hitvallás, szerelem. Bármikor bármilyen körülmények között mosolyt csal az arcunkra a népzene, a néptánc, egy-egy vidám gyerkőc. Máté 2010 óta tanít Cegléden. Minden egy szilágysági koreográfiával kezdődött, aminek elkészítésére a Kecskemét Táncegyüttes vezetőjét kérték fel, ám mivel ő nem ért rá, a fiatal táncos kapta a feladatot. Minden további csoport létrejötte és a néptánc népszerűsége ennek a kis előadásnak és véletlen egybeesésnek a következménye. Engem 2011-ben hozott Máté ide Ceglédre maga mellé. Minden időnket a tánc tanításával, gyakorlásával vagy tanulásával töltjük. A táncóránkon kívül a Kecskemét Táncegyüttes aktív tagjai vagyunk.

„Nem olyan emberekre vágyom, akik táncolni akarnak. Olyanokra, akiknek táncolniuk kell.”

Fáradhatatlan munkával igyekszünk a népzene szeretetét, a tánctudást és a hagyományok ismeretét átadni mindenkinek, amiben nagyon nagy segítségünkre vannak a művelődési házban havi rendszerességgel ismétlődő táncházak, melyek egyre népszerűbbek.
Gyakorlatilag nincs Cegléden olyan korosztály, amelyik ne tudna néptáncot tanulni: a művelődési házban szerdánként a legkisebbeket, a 3-7 éves korosztályt tanítjuk, vasárnap a Kürtös Táncegyüttes keretein belül kezdő és haladó felnőtt csoportok működnek, ahol a 12 évestől a 60 évesekig minden korosztály megfordul. Március 7-én is megrendezésre kerül a tavaszköszöntő táncház.

A ceglédi református iskola kiemelkedően támogatja a hagyományok ápolását, immár 3 csoportban, felmenő rendszerben tanítunk, közel 70 gyereket. Mindezt teljes mértékben az intézmény saját költségén.
Az iskolás csoportok az éves tananyagból mintegy számot adva az óvodásoknak rendezett farsangi mulatságokon mutatkoznak be. A szereplés – tapasztalataim szerint – nagyon jó hatással van a gyermekekre, könnyebben leküzdik a későbbi lámpalázat, bármilyen nyilvános szereplésen. Idén a négyévente megrendezésre kerülő Református-est lesz a legnagyobb erőket megmozgató szereplés, közel 70 gyerek részvételével készülünk egy 20 perces néptánc-bemutatóval.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...