21.2 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Régi-új programok Nagykőrösön

Ilyen nagyszerű felvezetés után érkezik el Nagykőrösre a Szent György nap és vele együtt az immár hagyományos forgatag és virágvásár. Újdonság lesz, hogy a délelőttöt teljes egészében a virágok, fák, gyógynövények megismerésének szenteljük. 8 órától virágkiállítás és vásár veszi kezdetét, ahol ismeretterjesztő előadások, gyógynövény ismertetők, hobbikertészeti tanácsadások várják a kilátogatókat. Meghívtuk Gyuri bácsit, a bükki füves embert, aki vadon termő, magas hatóanyag tartalmú, nemes bükki gyógynövényekről tart majd előadást. Polyák Péter kollégám, a Pálfája Oktatóközpont vezetője segítségével az előadás közben Biri Néni Teázójában meg is lehet kóstolni az előadáson szóba kerülő gyógynövényekből készült teákat. Természetesen, idén is lesz Pálfája kirándulás lovas kocsival. Még kevesen ismerik, de Nagykőrös felfedezésre váró kirándulóerdeje, a Pálfája-erdő, mely nevét az itt álló hatalmas tölgymatuzsálemről kapta. A több száz éves, méltóságteljes tölgyóriások, tavaszi gyöngyvirágszőnyeg, egyedülálló fajkészletű erdők és gyepek változatos elegye köszönti majd mindazokat, akik a nagykőrösi erdőbe látogatnak velünk ezen a tavaszköszöntő rendezvényen. A délután a folyamán többek között Tabáni István és a Neoton Família koncertjét hallgathatják meg a kilátogatók, a napot pedig utcabál zárja majd DJ. Lotters-szel. Gyermeknapunkat idén május 30-án, szombaton tartjuk meg, hogy vasárnap a környék egyéb gyermekprogramjait is meg lehessen látogatniuk a családoknak. A helyszín továbbra is a csodálatos Cifra Kert, ahol közel 50 különböző játékkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, a délután folyamán a Sebő Együttes lép fel, akik Weöres Sándor megzenésített verseit hozzák el nekünk.
– Tavaly került először megrendezésre nagykőrösi gasztrorendezvényként a Möggyfesztivál. Milyen tapasztalatok, visszajelzések voltak, mennyire volt sikeres, megtartjátok az idén is és ha igen milyen változtatásokkal?
– A tavalyi év nagy slágere volt a Kőrösi Möggyfesztivál, amelyet idén is nagy buzgalommal szervezünk. Nemrég kaptam a hírt, hogy a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kiemelt támogatását nyertük el, amire roppant büszke vagyok, egy másodjára szervezett rendezvény esetében ez hatalmas eredmény. Emellett nagy lehetőség számunkra, hogy Kis Miklós Zsolt, egykori évfolyamtársam vezetésével Nagykőrös mellé Kecskemétre költözött a Vidékfejlesztési Államtitkárság. Sok segítséget kapunk tőle az államtitkárság támogatási lehetőségeivel kapcsolatban és igyekszünk minden pályázati lehetőséget kiaknázni. Szeretnénk a rendezvény első napján egy szakmai napot tartani, hiszen továbbra is célunk a rendezvény egyediségének megtartása, hogy ezt a méltatlanul elfeledett gyümölcsöt, a meggyet helyezzük a középpontba és jelenítjük meg azt az elkészített ételeken, italokon és a hagyományok felelevenítésén keresztül. Rövidtávú célunk, hogy a rendezvény sikerén felbuzdulva a helyi kistermelők újra belevágjanak a kőrösi meggy termesztésébe, hogy mindezen folyamatoknak egyfajta gerjesztője, elősegítője lehessen a fesztivál. Jelentős változásokat nem tervezek az idén, hiszen továbbra is ennek az új rendezvénynek a népszerűsítése a cél, de azért lesznek új programpontok is. Továbbra is szorosan együttműködünk a Nagykőrös Konzerv Kft.- vel és a környékbeli meggytermesztőkkel, hogy a rendezvényen ismét árulhassunk frissen kinyert és palackozott meggylevet. Lesz „Möggymenü”, amely egy 0,2 literes kisüveges meggylevet és a „Város kedvenc möggyesütijét” tartalmazza majd. Meghirdetjük receptversenyünket, ahová bárki benevezhet, azzal a feltétel, hogy receptjének tartalmaznia kell a meggyet. Lovas fogattal ki lehet majd látogatni a környék meggytermelőihez és egy kosárkányi meggyel gazdagabban lehet majd hazatérni a vállalkozó kedvű vendégeknek. A kényelmesebb ínyencek helyszínen is vásárolhatnak a gyümölcsből, amelyből bárki facsarhat meggylevet. A rendezvényünk szervezésében nagy segítségünkre van a Toldi Szakiskola cukrász tanműhelye és Cukrász Iparkamara. Emellett több gyermek programmal is várjuk a kilátogatókat pl. aszalt meggyből ki lehet majd rakni a rendezvény logóját, amelynek alapjául szolgáló sablont a kulturális központ fafaragó csoportja készíti el 4*4 méteres méretben, lesz meggyes kenyér evő verseny, meggymag célba lövő verseny, népi játszótér, kitelepülnek a rég nem látott mesterségek művelői és a felnőttek nagy örömére a délután folyamán olyan sztárvendégek váltják majd egymást a színpadon, mint a Back II Black, az Apostol, Vastag Csaba és a Korda házaspár.
– Nagy újító hírében állsz. Lesz-e idén új program? Egyáltalán, mi alapján találsz ki és vezetsz be új rendezvényt? Min múlik, hogy a lakosság körében népszerű lesz-e?
– A tavaly jelentősen feltornászott városi költségvetésbe új rendezvény szervezése már nem fér bele, emellett – véleményem szerint – sem a város, sem a térség nem bír el több rendezvényt. Kiemelt rendezvényünk az idén 16. életévébe lépett Nagykőrösi Arany Napok, amelyet minden évben szeptember első hétvégéjén szervezünk meg. Ez egy hagyományőrző programsorozat, amelyhez tavaly elnyertük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását. Ebben a rendezvényben látok még bőven kiaknázásra váró lehetőségeket, hiszen a nagykőrösi Arany kultusz immár felkerült a helyi értéktárba is. Sokan nem ismerik a nagykőrösi Arany-utat, amely Arany János Nagykőrösön töltött közel 10 évének állomásait járja be, melynek megismertetését beépítjük a rendezvény programjába.
Újdonságként megpróbálok július hónapra is programmal kedveskedni a helyi és környékbeli lakosok számára: július közepén egy hétig Nagykőrös városa ad majd otthont a DobMánia tábornak, amely egy Nemzetközi Dobos-és Ütős Tábor, ahová az ország minden részéről érkeznek lelkes zenerajongók. A kulturális központ támogatásával esténként ingyenes, mindenki számára látogatható koncertekkel várják a zenerajongókat, oktat majd itt többek között Borlai Gergő, Reggel Feri, Kármán Sándor és fellép a Bikini, a Ladánybene 27, a Subscribe és a Back II Black dobosa. Remélem ez a Vácról elcsábított rendezvény otthonra lel majd Nagykőrösön.
Új város, új kihívások. Ez elmondható az én munkámról is. Az elmúlt egy évet arra használtam fel, hogy megismerjem a kőrösi polgárok igényeit, hogy ez mennyiben tér el a ceglédiek elvárásaitól, szokásaitól, attól, amit az elmúlt nyolc év alatt jól megismertem. Családomból hozott intuícióval meg szoktam érezni a közönség igényeit, amelyet megtámogatok azzal, hogy rengeteget beszélgetek a helyi lakosokkal. Most már elmondhatom, hogy kellett ez a tanulóév, hiszen alapjaiban nem, de a két városka közti cirka 10 perces távolság ellenére teljesen másfajta emberek élnek itt és nem állítom, hogy ez rossz, csupán más. Megtapasztaltam már a Cegléd-Nagykőrös ősellentétet, de ennek eredetére én sem találtam meg a választ, de gyanítom, senki nem tudja. Meglepetés volt számomra, hogy milyen pozitívan fogadták az új rendezvényeket, színházi előadásokat a helyiek, amelynek folyamatosan hangot is adnak. Meglepetés volt számomra, hogy mennyire fellelkesülnek és támogatásukról biztosítanak, ha helyi művészeket látnak a színpadon, ha elszármazott művészek műveit láthatják a galériában, és ha egy helyinek tartott gyümölcsről nevezünk el egy rendezvényt. Elmondhatatlanul nagy öröm számomra, hogy gyakorlatilag minden színházi, könyvtári, múzeumi rendezvényünk teltházas, ezért elmondhatom, hogy a nagykőrösiek befogadtak engem a „gyüttmentet”, aki sohasem gondolta volna, hogy mindezt nem a saját szűkebb hazájában Cegléden fogja elérni.
– Milyen programokkal várjátok az érdeklődőket a művelődési házban és a múzeumban?
– Felnőtt bérletet fogunk majd meghirdetni tavasszal és ősszel is, Gyermekbérletünk pedig ősszel áll össze. Terveink között szerepel az Esőember, a Figaró házassága és Tartuffe előadások meghívása Nagykőrösre. Ősszel fellép többek között Halász Judit, a Csík Zenekar és a Kalálka Együttes. Pódiumbérletünk közül jelenleg a Gondolatébresztő, lélekemelő előadássorozatunk második ciklusa fut, ahová igyekszünk a napi életünket érintő, mindennapjainkra kihatással lévő eseményekre reagáló témákban otthonosan mozgó előadókat meghívni. Most pl. Dr. Zácher Gábor, toxikológust, Szendi Gábor, a paleolit étkezés szakemberét és Jakupcsek Gabriella, népszerű tévés újságírót hívtuk meg. Előkészületben az előadássorozat harmadik része, ahová Pál Feri atyát, Böjte Csabát tervezzük meghívni. Az Arany János Múzeumban készül, és március 15-én nyitjuk meg a „Föltámadott a tenger” ’48-as egyenruha kiállításunkat. A Szabó Károly Könyvtárban egy csokorra való programot tudnék ajánlani, amely közül kiemelkedik a Könyvudvari Vigasságok programsorozat, ahol a következő március 28-i alkalommal Andersen mesevilágába kalauzoljuk el a résztvevőket. Emellett GPS- Kód néven úgynevezett motivációs órákat tartunk a középiskolásoknak, ahol közelebb kerülhetnek céljaikhoz, az előadások végén talán motiváltabbak lesznek, és remélhetőleg fejlődik a személyiségük.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...