20.1 C
Cegléd
2024. május 12. vasárnap
spot_img

A ceglédi brókercégre csapott le a jegybank

A Nemzeti Bank feljelentése nyomán sikkasztás gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda előzetes letartóztatásba helyezte a Hungária Értékpapír Zrt. négy vezetőjét.

A Buda-Cash-ügy után tegnap március 5-én este a cég tevékenységi engedélyét is felfüggesztette részlegesen a Magyar Nemzeti Bank a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Felügyeleti biztost rendelt ki és büntető feljelentést is tettek az illetékes rendőr-főkapitányságon – közölte a jegybank. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. A biztos csütörtökön átvette az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel – írta közleményében a jegybank.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. A Hungária Értékpapír Zrt. részesedése a kezelt vagyont tekintve csak 0,5 százalék a befektetési vállalkozások piacán, és a társaság nem kezeli hitelintézet vagyonát. A feltárt szabálytalansággal érintett állomány csupán töredéke a közelmúltban ismertté vált eseteknek a jegybanki tájékoztatás szerint.

A Hungária Értékpapír Zrt. honlapján olvasható adatok szerint a jogelődjének számító befektetés közvetítő kft.-t 1993-ban alapították tulajdonosai, majd 1997-ben alakították át Biztonság Invest Zrt. néven felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá. 2008 óta viseli a Hungária Értékpapír Zrt. nevet. A cég jegyzett tőkéje 200 millió forint, Seres István elnök-vezérigazgató (képünkön) és Kecskés Lászlóné vezérigazgató 50-50 százalékos tulajdonos. A társaság két saját irodát üzemeltet  Budapesten és Cegléden. Portfolio.hu írása szerint a Hungária Értékpapír Zrt. nem számít meghatározó szereplőnek a hazai brókercégek között. Seres István egy nemrégiben adott interjúban a cég üzletpolitikáját konzervatívnak nevezte és hangsúlyozta, hogy nem kockáztatnak. A válság előtt 40 fő dolgozott a cégnél, most százan vannak.

Seres István a 2013-ban alapított – ceglédi nagyvállalkozók érdekeit képviselő – Cegléd és Térsége Vállalkozások Szövetség (CEVASZ) elnökhelyettese. A társaság másik, 50%-os tulajdonosát Kecskés Lászlónét a közép-magyarországi regionális szervezet 2013. évi év vállalkozójának is választottak.

Forrás: Portfolio.hu / 444.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...