32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Kiállítás az Unghváryban

Történetek egy családi albumból címmel nyílt kiállítás az Unghváry László Keresekedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola aulájában 2015. március 9-én. A 9 tematikus panelen megjelenített kiállítás képei, amelyek a 20. századi magyar zsidók életét mutatják be angol és magyar nyelven, március 31-ig tekinthetők meg az iskola aulájában.

A magyar közgondolkodásban számos sztereotípia nehezíti a magyarországi zsidóság életének, mindennapjainak és a sok kis egyéni történetből összeálló történelmének megértését.

A Történetek egy családi albumból című kiállítás nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. A képek hétköznapi emberekről szólnak, akik akár a szomszédaink is lehetnének: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról,  ápolónőkről és amíg lehetett, katonatisztekről. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek mit jelentettek a zsidótörvények, s hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé.

Az interjúalanyok arról meséltek, hogyan éltek a vészkorszak előtt, illetve utána. Az érdeklődés középpontjában nem a holokauszt áll. A kiállítás lehetőséget kívánt adni a Közép- és Kelet-Európában élő idős zsidó embereknek arra, hogy megosszák velünk a 20. századot felölelő gazdag emlékeiket – a mindennapi élet apró vidámságaitól a nagy tragédiáig. Nekünk pedig arra, hogy megértsük életük változásait. ,,Ma, 71 évvel a vészkorszak után, hiszem, hogy szerepe van ennek a kiállításnak. Szerepe van diákjaink szemléletének formálásában, a lelkiismeret éberen tartásában, a történelem mélyebb és árnyaltabb megismerésében.”- mondta el Baranyi Tibor  az iskola igazgatója a kiállítást megnyitó beszédében.

A kiállítást megtekintve lehetőséget kapunk arra, hogy közelebb kerüljön hozzánk a 20. század történelmének ez a fontos és eddig nehezen megközelíthető szelete.

FOTÓK a kiállításról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...