17.2 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Kiállítás az Unghváryban

Történetek egy családi albumból címmel nyílt kiállítás az Unghváry László Keresekedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola aulájában 2015. március 9-én. A 9 tematikus panelen megjelenített kiállítás képei, amelyek a 20. századi magyar zsidók életét mutatják be angol és magyar nyelven, március 31-ig tekinthetők meg az iskola aulájában.

A magyar közgondolkodásban számos sztereotípia nehezíti a magyarországi zsidóság életének, mindennapjainak és a sok kis egyéni történetből összeálló történelmének megértését.

A Történetek egy családi albumból című kiállítás nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század zsidóságára jellemző életképeket. A képek hétköznapi emberekről szólnak, akik akár a szomszédaink is lehetnének: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról,  ápolónőkről és amíg lehetett, katonatisztekről. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek mit jelentettek a zsidótörvények, s hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé.

Az interjúalanyok arról meséltek, hogyan éltek a vészkorszak előtt, illetve utána. Az érdeklődés középpontjában nem a holokauszt áll. A kiállítás lehetőséget kívánt adni a Közép- és Kelet-Európában élő idős zsidó embereknek arra, hogy megosszák velünk a 20. századot felölelő gazdag emlékeiket – a mindennapi élet apró vidámságaitól a nagy tragédiáig. Nekünk pedig arra, hogy megértsük életük változásait. ,,Ma, 71 évvel a vészkorszak után, hiszem, hogy szerepe van ennek a kiállításnak. Szerepe van diákjaink szemléletének formálásában, a lelkiismeret éberen tartásában, a történelem mélyebb és árnyaltabb megismerésében.”- mondta el Baranyi Tibor  az iskola igazgatója a kiállítást megnyitó beszédében.

A kiállítást megtekintve lehetőséget kapunk arra, hogy közelebb kerüljön hozzánk a 20. század történelmének ez a fontos és eddig nehezen megközelíthető szelete.

FOTÓK a kiállításról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...