32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Rátóti Zoltán Érdemes Művész lett

“Nagy örömmel fogadtam a hírt”- nyilatkozta az InfoRádiónak kitüntetése alkalmából Rátóti Zoltán és hozzátette: fontosnak tart minden visszajelzést – akár szakmai, akár állami díj -, mert az azt is minősíti és gazdagabbá teszi, aki adja, és azt is, aki kapja.
“Nehéz tetten érni azt a pillanatot, ami elindított a színészi pályán, de már középiskolás koromban is vonzott a szereplés” – idézte fel a ceglédi kezdeteket Rátóti Zoltán. Mint mondta, bár alapvetően nem egy kitárulkozó személyiség, inkább rejtőzködő. “Igazából a szerepekben is karakterek mögé rejtőzik az ember, tehát áttételesen ez is egy megélési lehetőség. Valószínűleg ennek a különlegessége, néhány színházlátogatás élménye volt meghatározó” – fogalmazott a színházigazgató-színművész.
“1960. augusztus 19.-én születtem Cegléden. Édesanyám, Bicskei Mária, tanítónő, ma már nyugdíjas. Édesapám, Rátóti István a kereskedelemben dolgozott, ma már szintén nyugdíjas. Egy testvérem van, öcsém, Dr. Rátóti Csaba, orvos. A középiskolát is Cegléden végeztem el. A sport fontos szerepet játszott életemben, a városi vízilabda csapat kapusa és a gimnáziumi kosárlabdacsapat tagja voltam. Érettségi után sikeresen felvételiztem a Színművészeti Főiskolára 1978-ban” – írta igazgatói pályázatában 2010-ben. 1983 és 1989 között a József Attila Színházban játszott. 1990 és 1991 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt, 1991-1996 között a Budapesti Kamaraszínház tagja, majd 2000-ig szabadfoglalkozású művész volt. 2000 és 2002 között a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 2004 óta a Nemzeti Színház színésze. 2006-ban és 2010-ben a Zala megyei Magyarföld polgármesterévé választottá, ahol templomot is építtetett. A 2010/2011-es szezontól pedig a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója.
A színész színpadon és filmekben több mint száz szerepben volt már látható, rendez is és önálló estjei is vannak, több verses hangoskönyvet is kiadott. “Hobbim a zene, lemezgyűjtés és hangszergyűjtés és a fafaragás. Együttesem a “Neil Young Sétány” 2004-ben alakult. Két CD jelent meg.” – vallja a szabadidőről.
A környék egy másik ismert művészszemélyisége az abonyi kötődésű Zalán Tibor, József Attila-díjas költő, író, dramaturg ugyanezen a napon Magyarország Babérkoszorúja állami elismerést vehetett át Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...