29.6 C
Cegléd
2024. július 22. hétfő
spot_img

Tilos a tűzgyújtás

Idén március 5-től változtak a tűzgyújtás szabályai. A hatályos szabályok szerint a belterületi ingatlanoknál a kerti hulladék égetése is tilos, ami azért aggasztó, mert Cegléden a zöldhulladék szállítás is bizonytalan. A házak előtt számos zsák, a kertekben – mivel ekkora mennyiség már nem komposztálható – levágott ágak garmadája várja a sorsát.
A hatályos szabályok szerint. „Belterületi ingatlanok használata során és a lábon álló növényzet, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik. Jogszabálynak számít az önkormányzati rendelet is, ennek értelmében:
Amennyiben, valamelyik településen konkrét időpont meg van határozva az égetésre, akkor abban az időpontban, azokkal a feltételekkel az égetés engedélyezett. Amennyiben, a településen nincs égetésre vonatkozó szabályozás, úgy az égetés tilos.”
Külterületen legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetés végezhető, kérelemre hatósági engedéllyel. 
Lapunk megkereste az illetékeseket a kérdésben, a tájékoztatásból kiderül, hogy jelenleg Cegléden nincs olyan rendelet, ami külön szabályozással lehetőséget adna a kerti hulladék égetésére. Az önkormányzat azonban tervezi ilyen témájú rendelet elkészítését. Így jelenleg a külterületi irányított égetésre van lehetőség.
„A jogszabályok alapvetően tiltó szabályokat tartalmaznak a szabadtéri égetésre vonatkozóan. Többek között a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (3) bekezdése szerint: ”Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.” A 26. § (1) bekezdés rendelkezik arról, hogy külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet.
Azonban a jogszabályi tiltásokat feloldhatja a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) b.) pontja: „A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik: a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.”
Cegléd Város Önkormányzatának a helyi környezet és természet védelméről szóló 2/2003. (I. 30.) Ök. rendelete a témával kapcsolatban nem teljes körűen rendelkezik. A jelenleg hatályos rendelkezések a következők a VI. fejezetben a Légszennyezés címszó alatt: „7. § (1) Tilos nyílt téren és bármilyen berendezésben veszélyes hulladékot, vagy égetése során veszélyessé minősülő anyagot égetni. (2) Tilos a kommunális hulladék nyílt téren égetése. (3) Szeles és száraz időben hulladékot égetni és tüzet gyújtani a szabadban tilos. (4) A szabadban tüzet gyújtani és tüzelőberendezést használni úgy lehet, hogy környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.” Az önkormányzat tervezi a nyílt téren történő égetés szabályait önálló rendeletbe foglalni. A Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal megkezdte a munkát ezzel kapcsolatban.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Neked mennyire naprakészek az ismereteid?

Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet nekik újat mutatni...

Tippek bidé vásárlásához

    A bidé még ma is sok család számára ismeretlen...

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....