12.8 C
Cegléd
2024. május 20. hétfő
spot_img

Kreatív fejek és digitális alkotás

A gyerekek szeretnek alkotni. A Református Általános Iskola és Óvoda művészeti oktatása erre az elemi alkotókedvre épül, mely kezdetben leglátványosabban a finommotorikus mozgás, a koncentrációs képesség és esztétikai érzék folyamatos javulását eredményezi. A legkülönbözőbb alkotói technikák, alapanyagok megismerésének köszönhetően a kezdeti próbálkozások egyedi alkotásokká növik ki magukat. S amennyiben az másoknak is tetszik, az alkotó öröme csak tovább fokozódik.

A gyerekek művészeti munkáját – mint más tantárgyak esetében is – a verseny nagyban motiválja. Második éve került megrendezésre 3-4. évfolyamon a „Kreatív fejek” elnevezésű csapatverseny. A tanulók megadott témában alkotnak: idén háromdimenziós városkép létrehozása volt a cél. El kellett szakadni a síkbeli ábrázolás talán kicsit komfortosabb technikájától, elmozdulni a térbeli ábrázolás felé. Kis „művészeink” lelkesen ragadtak kartont, színes papírt, ollót és ragasztót, hogy megmutassák kreativitásukat. Az alkotás folyamata ebben az esetben még inkább különleges, hiszen a gyerekeknek egyéni elképzeléseiket úgy kell összhangba hozniuk, hogy a közösen létrehozott mű egységes, esztétikus és egyedi legyen.

Alkotni azonban ma már nem csak papírra, a jól ismert eszközökkel lehet. Iskolánk 7-8. évfolyamos művészeti orientáltságú tanulói az idei évben részesei lehetnek egy nem mindennapi szakkörnek, mely az alkotókedvet a számítógépes technika lehetőségeivel ötvözi. A tanulók digitalizáló tábla segítségével végeznek fotómanipulálást, fényképeket rajzos kiegészítéssel tesznek egyedivé. Egyazon – iskolánk épületéről készített – képből kiindulva egyéniségüktől, fantáziájuktól és tehetségüktől függően a legkülönfélébb alkotások születnek. A számítógépes grafika készítésekor a tanuló lehetőséget kap, hogy kifejezze önmagát, ráadásul egy olyan eszköz segítségével, mely mindennapi tevékenységének szerves része, így valóban játszva tanul. Az áprilisban megrendezésre kerülő művészeti osztályok kiállításán számos mű mellett ezek is láthatóak lesznek!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...