16.6 C
Cegléd
2024. május 7. kedd
spot_img

Megújul a belváros

A fejlesztés sorozat első elemeként a több mint száz éves, patinás építészeti környezetben található Ordass Lajos köz közel 300 négyzetméternyi területe szépül meg. A projekt célja egy hangulatában hagyományos és a szomszédos Szabadság térhez, valamint az evangélikus templomhoz illeszkedő „kultúrköz” létrehozása, amely csendes elmélkedésre és kulturális funkciók betöltésére egyaránt alkalmas.
Az evangélikus templom melletti terület korábban Kígyó-közként volt ismert, jelenlegi nevét Ordass Lajos evangélikus püspökről kapta, aki tíz évig Cegléden szolgált lelkészként. E hagyományhoz igazodva, a projektet irányító Ceglédi Városfejlesztési Kft. kezdettől fogva a Ceglédi Evangélikus Egyházközség bevonásával készítette elő a projektet. A partnerségnek köszönhetően megszülető közös elhatározás szerint helytörténetről és a hajdani püspök életéről szóló ismeretterjesztő alkalmi szabadtéri kiállítás helyszíne is lehet majd az evangélikus templom melletti gyalogút.
A fejlesztés során komplett burkolatcsere történik és az önkormányzat teljesen megoldja a terület és a környező mintegy 700 négyzetméternyi tető vízelvezetését is. A költséghatékonyság jegyében a burkolat a Pesti út régi kockaköveinek legyezőmintájú felhasználásával készül, helyenként beton térkő kiegészítésekkel. Ily módon e kettősség árnyalt dinamikája különleges hangulatot kölcsönöz majd a köznek. Az önkormányzat azonban nemcsak a költséghatékonyságot, hanem a környezettudatosságot is szem előtt tartotta. Ennek megfelelően helyet kap majd két napelemes, kovácsoltvas jellegű kandeláber, amely így egyszerre testesíti meg a környezettudatosságot, a felelős gazdálkodást és a hagyományt. A munka végeztével ezenfelül növénysávokkal és stílusos kerékpártámasztókkal is gazdagodik a belváros e kis szeglete.
Cegléd Önkormányzata számára külön öröm, hogy a projekt minőségi és rendkívül alapos tervezése a helyi Nána Stúdió Bt. tervező szakembereinek munkáját dicséri. A tervek alapján néhány héten belül megtörténik a kivitelező kiválasztása és a szerződéskötés, a ceglédiek pedig már nyáron birtokba vehetik az új közterületet.

FOTÓK a sajtótájékoztatóról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...