17.7 C
Cegléd
2024. május 2. csütörtök
spot_img

Festmények a „romkocsmában”

Lukácsy János festményeinek gyűjteményéből nyílt kiállítás április 16-án az ARTEM Galériában. Megnyitót P. Rónai Gábor festőművész, tanár mondott, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a ma élő ceglédi festők, képzőművészek menedzselésében. Ezúttal egy 70 éve elhunyt festőművész városszeretetét méltatta. A kiállítás Újházy György galéria-vezető és dr. Farkas Pál gyümölcsöző együttműködéséből jött létre, melynek ízét, igazi zamatát, a gyönyörködtetést és tanítást az oda látogató közönség élvezheti.
– Lukácsy János Cegléd méltatlanul elfeledett festője volt – mondta Farkas Pál, a megnyitó után. Alkotásainak fő motívumai az ugyeri táj és közvetlen környezete. Tanult művész volt és megmaradt szülőhelyén. Pedig akkoriban sokszor még vászonra sem futotta, megrendelésekből élt. Régóta tervezem, hogy dr. Ikvai Nándor 1961-es kiállítás rendezése után az újabb nemzedékeknek is mutassuk meg a képeket, de ezek legnagyobb része magángyűjtőknél van. A felkutatásban a galéria vezetője segített. Sok és változatos kvalitású, keretezésű kép gyűlt össze, nehéz lett volna más helyen bemutatni, mint itt a „romkocsmában.” (A képtár termeiben egykor sört palackoztak.) Ezt a 35 képet jobban máshol sem lehetett volna bemutatni! Talán nem volt késő felhívni a közvélemény figyelmét: ez a város is tud dicsekedni jeles alkotókkal. újabb, hasonló kiállításokra is készülünk – fejezte be gondolatait dr. Farkas Pál.
(Egy üvegtábla alatt kinagyítva olvasható a lapunkban megjelent 2012. január 25-i tanulmány Lukácsy Jánosról, a csendéletek és tájképek mesteréről.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...