32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Orbán Balázs halálának 125. évfordulójára emlékeztek

Kétnapos emlékünnepet rendeztek Orbán Balázs halálának 125. évfordulóján Erdélyben, elsősorban szülőhelyén, Székelylengyelfalván április 18-án és 19-én. A rendezvényen – ahol a Székelyföld történelmi és népismereti leírójának emléke előtt tisztelegtek különböző programokkal – jelen volt Földi László, térségünk országgyűlési képviselője is.

Több napos rendezvényen emlékeztek meg a legnagyobb székelynek is nevezett Orbán Balázsról Székelyföldön. A néprajzi gyűjtőről első nap Székelyudvarhelyen tudományos konferenciákat tartottak, ahol olyan témák kerültek terítékre, mint Orbán Balázs kötődése hazájához, a valláshoz, a politikához vagy akár a fényképezéshez. Az erdélyi néprajzkutató (kalandos) élete nem mondható ismeretlennek a múltjával és hazájával kicsit is foglalkozó embernek, azonban az előadások a még tapasztaltabb Orbán Balázs „ismerő” hallgatóságnak is tudtak újdonsággal szolgálni.

Első napján a rendezvény a lengyelfalvi katolikus templomban ért véget, ahol a Párizs Nagydíjas orgonaművész, Pálúr János, a Liszt Ferenc zeneművészeti Egyetem orgona szakvezető tanára adott orgonaestet. Második és egyben fő napján az ünnepség a lengyelfalvi Emlékháznál folytatódott, ahol az ünnepi beszédeket és a műsort követően emléktáblát és domborművet avattak fel. Az ünnep folytatásaként Tamás József római katolikus püspök szolgálatával ünnepi szentmisét tartottak, amit követően a résztvevők megkoszorúzták Szejkefürdőn Orbán Balázs sírját.

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...