11.4 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Az elmúlt korok emlékéért

„Jó nekünk ceglédieknek, mert az ami az elmúlt években, évtizedekben vagy akár évszázadokban történt, annak a tárgyi s szellemi emlékei itt vannak körülöttünk. És ahhoz, hogy a jelent megértsük s a jövőnket meg tudjuk tervezni, azt gondolom és mindig is hittem, hogy a múltunkban rejlik sok mindennek a gyökere. Ezért is fontos nekünk ceglédieknek, hogy ilyen kiállítóhelyeink, gyűjteményeink legyenek.” – fogalmazott a roncskutatással is foglalkozó polgármester. Hozzátette: jó szívvel van jelen, majd megköszönte azoknak, akik a kiállítóhelyet megalkották, s hogy a város lehetőségeit ezzel is bővítik.

A Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület tagjaként Károly Tamás köszöntő beszédében a hely történeti előzményeként elmondta: tavaly egy másik helyszínen, részben ugyanezek a gyűjtők csináltak egy kiállító helyet. Az ott levő egyéni gyűjtők közül néhányan azonban léptek egyet és létrehozták a Régi Idők Alapítványát, amely később létrehozta a kiállítóhelyet, ami mostantól az Elmúlt Korok Tárháza nevet viseli. „Itt már hivatalosan megalakult az alapítvány és szépen rendbe tették az épületet. Látunk berendezési tárgyakat, melyeket nem mindenütt lehet látni, pláne nem összegyűjte és meggyőződésem, hogy ez a folyamat folytatódni fog, s a gyűjtők további darabokat hoznak és állítanak majd ki.” – mondta el Károly Tamás.

Az alapítvány nevében Gigor Tibor szólt. A gyűjtőként is jelen levő szónok elmondta: sok munkán és tervezési folyamaton vannak túl, amely mostanra hozta meg gyümölcsét. „Mára állt össze minden, ami eddig csak papíron és gondolatban létezett. A gyűjtemények egy részét már láthatták, egy előző kiállítóhelyen, majd adódott egy újabb lehetőség: Régi Idők Alapítványa által működtetett Elmúlt Korok Tárháza felkérte a gyűjtőket, hogy újra mutassák meg a közönség előtt gyűjteményeiket, s ezzel a lehetőséggel éltünk is és a kiállítás anyagát bővítettük.” – hangzott el a megnyitón. Elhangzott az is, hogy a tárházban három nagyobb gyűjtemény van, de ezek mellett időszakos kiállítások is lesznek, s folyamatosan változni fog a kiállítás. Gigor Tibor elmondta: próbálnak olyat bemutatni, amik eddig nem voltak jellemzőek a korábbi gyűjteményekre.

Az alapítvány egyébként számos fontos célt tűzött ki maga elé, melynek első – és legfontosabb – lépcsője az Elmúlt Korok Tárháza, melyben szeretnék bemutatni a régi idők emlékeit, továbbá lehetőséget biztosítani a magángyűjtőknek, hogy az évtizedek óta gondosan rendezett gyűjteményüket bemutathassák. Fontos céluk még, hogy az emberek minél többet ismerhessenek meg hazánk és múltunk történetéből: ennek érdekében előadásokat is kíván tartani az alapítvány iskolákban és óvodákban egyaránt. Vallják: fontos megmenteni nagyszüleink és az ő felmenőiknek emlékét, megőrizni az utókor számára, fenntartani a régi idők korába való betekintés lehetőségét, hogy megismerhessük azt, ami elmúlóban van, amiért küzdeni kell: az elmúlt korok emlékéért.

Az Elmúlt Korok Tárháza megnyitó ünnepségén Hernádi Péter és Nagy Péter zenével működtek közre.

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...