12.9 C
Cegléd
2024. május 14. kedd
spot_img

Cegléd zamata a Budai úton készül

– Honnan jött az ötlet, hogy borkészítés mellett gyümölcslé üzemet alapítson?

– Mintegy 30 hektár gyümölcsültetvényem van és minden évben előfordul értékesítési gond valamelyik gyümölcsnél. Az utolsó csepp a pohárban viszont az volt, hogy tavaly már azért lehetett támogatást kapni a termelőknek, hogy a gyümölcsöt leverjék és betárcsázzák. Eközben pedig az áruházakban különféle mérgező anyagokkal színesített vizeket vásárolnak a gyermekeink. Kapóra jött, hogy a kis és középméretű üzemek megépítésének támogatásával a kormányzat agrárpolitikája is abba az irányba halad, hogy a helyi termékek minél feldolgozottabban kerüljenek a piacra. Így pályázat útján 20 milliós támogatással valósítottuk meg az üzemet. Szándékaim szerint a gyümölcslé feldolgozás az első lépés. Szeretnék tovább menni a gyümölcs különböző feldolgozási formáival, legyen az aszalvány- vagy lekvár készítés, és majd a borházat is ide szeretnénk hozni a későbbiekben. 

– Miből és hogyan készül „Cegléd zamata”?

– Elsősorban a saját termesztésű almát, szilvát és barackot dolgozzuk fel. Most almából készítjük a gyümölcslevet, egy részét répával, vagy céklával gazdagítva. Tervezünk felvásárolni is helyi gyümölcsöt: szamócát, körtét, őszibarackot és érdi bőtermő fajtájú meggyet. A technológia világszínvonalú, a gépsor a osztrák Voran cég gyártmánya. A munkafolyamatban a mosóberendezést a daráló követi, ezután jön az úgynevezett csomagprés, mert 6-8 csomagban kerül bele a gyümölcs, amit 300 bár nyomással présel ki a berendezés. A rostokban gazdag lé a mag-, csuma- és héjdaraboktól megtisztítva egy csőszűrőn keresztül jut el a 79 fokos pasztőrözőbe. A 100%-os gyümölcslé végül három-ötliteres, csappal ellátott steril tasakokba kerül. Hamarosan lesznek 0,33, valamint egyliteres tasakjaink és üvegbe is palackozunk majd.

– Hol lesznek kaphatók a termékek?

– Jelenleg az Árpád utcai Vinotékánkban már vásárolhatók, de június elején megnyit a Budai úti mintaboltunk is. Áruházláncoknak nem, inkább kis üzleteknek kívánjuk az áruinkat teríteni. Sőt, az is könnyen meglehet, hogy szeptembertől a ceglédi iskolások a menzán Cegléd zamatát kortyolgatják majd.

Bővebben FOTÓK Krizsán Ervintől ITT.

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...