15.2 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

Csak úgy “berdajóskásan”

Igen, csak “Jóskaként” emlegetik a költőt, akinek tiszteletére a hatvanas évek végén a ceglédiek kocsmát neveztek el és működtettek akkora sikerrel, hogy mára már legendává vált. Mint ahogy számtalan anekdota született a költő személyével kapcsolatban is, amik most leporolva, kifényesítve, a kocsma történetével együtt újra felidéződnek a kvaterkázás során. Mert az történik itt: kötetlen beszélgetés múltról, irodalomról, versekről, programokról, egy tehetséges költőről, a Berda kocsmáról és vendégeiről…

A hozzászólások nyomán egyre tisztul a kép, és hamarosan előttünk áll a mindig rövid nadrágban járó, természetimádó Berda József – Kassák Lajos, József Attila és sok-sok nagynevű költőnk, írónk által ismert és elismert barátja – szeretnivaló költői és emberi arcképe… És már a fiatalabbak is értik, miért “berdajóska” ő annak ellenére, hogy nagyon sok komoly verset tartalmaz a hagyatéka, amelyekből ízelítőt is hallhatunk Harsányi Gábor tolmácsolásában.

Amolyan XX. századi vagabund-költő volt ő, imádta az evést, ivást, ódákat írt a kövér nőkhöz, de az olykor szabadszájúságba hajló testi-lelki szerelem, az erotika is fontos része költészetének, mint ahogy a humor, aminek a forrása igen gyakran a reménytelenség.

“Csak csupasz valagam volt a vagyonom mindig

s a jövőben is ez lesz vagyont-adó vigaszom.

Az én boldog világom nyilván a túlvilág lesz,

onnan a világot nyugodtan leszarhatom.” 

(Berda József)

A vidám anekdotázást Dr. Hajdu Endre, a Róna Vendéglátó egykori igazgatója, a Berda kocsma “szellemi atyja”, létrehozója kezdi, a múlt- és “szellemidézés”-ben segítségünkre van Huszár Tamás, az akkori üzletvezető és programszervező – aki sokszor önálló estekkel is fellépett – fia, és persze Baranyi Ferenc, Kossuth-díjas író, költő, aki az “ifjúsági tagozat” programjainak gondozója volt Horváth Tiborné, Valika mellett és maga is gyakori vendége az író-olvasó találkozóknak.

A beszélgetés közben persze finomabbnál finomabb falatok kerülnek a tányérunkra, s mindegyikhez pársoros verses ajánlás Berdától. Mindenekelőtt a “pálinkák pazar pápája: eper!…” , majd Berda kedvenc ételei, a ceglédi töltött paprika, az erőleves csészében, a sült hús, a baracklekváros fánk, végül a kávé zárja a sort, újra egy apró meglepetéssel fűszerezve: a kockacukor Berda logós papírba csomagolva. De Berda Jóska megfordulna a sírjában, ha az asztalról hiányoznának a jóféle borok, ezekről a Kemenczés Borház gondoskodott.

Az INNOVEN Kft. kiadós ebédjét és a vidám történeteket lezárva még dalra is fakadunk, most is a fülembe cseng: “rézmozsarat vegyenek, oly bűbájosan ántik…”

Három óra körül a kocsma bizonytalan időre bezárja kapuit. A vendégek szétszélednek, de valahol mindenkinek ott motoszkál az agyában a Harsányi Gábor által ki is mondott kérdés: ma miért nincsenek már ilyen “kocsmák”?

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...