13.5 C
Cegléd
2024. május 5. vasárnap
spot_img

„Szemét” rezsiemelés

Cegléd minden lakóingatlannal rendelkező lakosa egy „Fontos felhívás” című levelet kapott az Ökovíz Nonprofit Kft-től, amelyben arról értesítette a lakosságot, hogy a Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatás végzésének feltételeiről 34/2013(XII.23.) Önkormányzati rendelet módosításra került.

Nem is lenne ezzel semmi baj, módosítsa a Kormány rendeleteiben az intézkedéseit, ahogy akarja, de ha már a zsebemet is érinti, legyen nekem is beleszólásom. A szemétszállítás díjánál nem nagy összegről van szó, mert az értesítés szerint a rezsicsökkentés eredményeképpen a megtakarításom 2013. július 1. óta alig haladta meg a 3.500,- forintot.

A kisördög azért ott bujkál bennünk és az igazságtalanságot és becsapást nehezebben viseljük el. Miről is van szó? A gyűjtőedény – magyarul tehát a kuka – űrmértékének azonosnak kell lennie a szerződött liter mennyiségével! És itt van elrejtve a burkoltrezsiemelés. Megszűnt ugyanis az eddig átlagos háztartásokban használatos 70 literes űrmérték. Nem sok választási lehetőséget adtak, mivel közölték azt is, hogy akinek a szerződésben szereplő ürítendő liter mennyisége nem egyezik meg az edényzete (kuka) nagyságával annak, vagy az edényzetét kell cserélni, vagy a szerződést kell módosítania. Mindezeket megfejelték még azzal is, hogy a kukákat is ki kell cserélni. Ügyesen kitalálták azt, hogy az eddig 70 literes kukákat ezentúl ki lehet dobni az ablakon, ugyanis:

– 60 literes gyűjtőedényt az a személy választhatja, aki életvitelszerűen egyedül él és ezt igazolja

– 80 literes gyűjtőedény választása ajánlottlegfeljebb 4 fő által lakott ingatlan esetén

– 110-120 literes gyűjtőedény választása ajánlott 4 főnél többen lakott ingatlan esetén.

Tehát ha volt egy kukám, ami 120 literes volt és minden héten a szerződésben meghatározott megközelítőleg 70 liter szemetet helyeztem el, a továbbiakban nem viszik el, csak ha az újonnan megvásárolt 80 literes gyűjtőedénybehelyezem és a szerződésemet felemelem 80-120 literre. A 120 literes gyűjtőedényemet nem számolják be, azt nem cserélik ki, azzal azt csinálok, amit akarok. Ugyanezt kell csinálnom, ha kisebb kukát akarok.

Ha egy lakosnak nem számít havonta egy-két százas, vagy hogy egy kuka cseréjért 4.765,- forintot kell kifizetnie, az nem minimálbéren és minimál nyugdíjon él. Mit kell tennie viszont egy ilyen embernek? Sajnos, a törvény szerint az egyedülálló nyugdíjasnakis az Önkormányzatnál adott felvilágosítás alapján be kell szerezni a megfelelő igazolást és az Ökovíz ügyfélszolgálatánál szerződést kell módosítania és meg kell vásárolnia a 60 literes kukát (4.765,- forint ). (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mindeddig az Önkormányzat ezzel kapcsolatban semmilyen igazolást nem ad ki, mert nem tudja, hogy milyent kell és kriminalisztikai szempontból a 60 literes kuka kihelyezése felhívás a betörőknek, hogy itt egyedül élő lakik.) Akinek eddig 70 literes kukára volt szerződése és legfeljebb 4 fő által lakott ingatlana van csak 80 literes kukát tehet ki a háza elé ezentúl. A 110-120 literes gyűjtőedény a 4 főnél többen lakott ingatlan esetén alkalmazható. Tehát egy betörni szándékozó így már tudhatja, hogy az ingatlanban hány fő lakik és ott milyen eredményre számíthat.

Lehet ezt még tovább ragozni, a lényeg viszont az, hogy ez már nem rezsicsökkentés, hanem emelés. Egy nyugdíjas kétfős család egy héten kb. 10 liter ( 2 konyhai edény) kommunális szemetettermel. De mi van akkor, ha az utcán lévő árkot is a kukába takarítja és az utcán lévő füvet is a kukába teszi, ami már a város szemete és ezért is neki kell fizetni. El kéne azért ezen gondolkodni a városvezetésnek, hátha van jobb megoldás a szemétszállítási díj emelése helyett.

Mészáros Iván


Tokaji László – Kertész utcai lakos is megkereste lapunkat a témában. Mint írja, “eddig 70 literes címke volt (van még) a kukánkon, ami havonta 303 liter háztartási hulladék ürítési díja. Én viszont csak kéthetente rakom ki a kukát, amibe a kazánom hamuját teszem. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, külön a papírt, külön a műanyagot sárga zsákba. A komposztálható anyagot pedig saját komposztálóládámba rakom, amit el is használok a kertembe a növényeimhez trágyázásra.

Az Ökovíz Szolnoki úti irodájában kértem, hogy 50 literes kuka is elég lenne nekem, de elutasító választ kaptam. Sokakat felháborít ez az eljárás. Vagy ne gyűjtsünk szelektíven? Mi is a cél?! Jogállam vagyunk, de kinek van joga?! Az új kukatörvénynek, ami elrendeli, mit kell tennem, mihez tartsam a pénztárcámat, kukát kell vennem, pedig van!
Szerintem a kukások ránézésre meg tudják állapítani a szemét mennyiségét, ha több a kelleténél, akkor hagyják ott és ne ürítsék ki! Ilyen egyszerű, akkor nem kellene új kuka. A rezsidíjat csökkentették, de többszörösen kiszámlázva fizetjük vissza a kukadíjban – az el nem végzett munkáért.

Üdvözlettel: Tokaji László – Kertész utca”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...