32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

„Szemét” ügy – aggályok és kérdések

Több felháborodott olvasói levél is érkezett a hulladékszállítással kapcsolatos változások ügyében szerkesztőségünkbe. Mint ismert június 30-ig azoknak az ingatlan használóknak, akiknek nem egyezik meg a szerződésben szereplő liter mennyisége az általa használt gyűjtőedény (kuka) űrtartalmával, annak a szerződését kell módosítania, és/vagy a gyűjtőedényét kell lecserélnie. A teendőkről az „ÖKOVÍZ” Nonprofit Kft. a májusi számla mellett részletes tájékoztatóban értesítette a lakosságot. A felmerült kérdéseket, aggályokat továbbítottuk a szolgáltató Ökovíz Nonprofit Kft-hez, a válaszokat az alábbiakban olvashatják.

– Mi indokolta ezt a lépést, mi szükség volt erre az intézkedésre?
– 2015. július 1-jén lép hatályba a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételéről szóló 385/2014. (XII. 31) kormányrendelet. Ez indokolta, hogy az önkormányzat rendeletét módosítsa, illetve a szolgáltató ennek megfelelően járjon el.

– Eddig Cegléden 70 és 110 literre lehetett szerződni, most 70 literre már nem lehet, miért?
– Egy jól működő rendszerben a gyűjtőedény méretének meg kell egyeznie szerződött mennyiséggel, így lehet a lakosságnak egy igazságos rendszert biztosítani. 70 literes szabványos edényzet azonban nem létezik! Ceglédi sajátosság volt az, hogy 110 literes kukára lehetett 70 literes szerződést kötni. Ellenőrzéseink során visszaigazolást kaptunk arról, hogy ez így nem megfelelő. Megközelítőleg 4000 háztartásnál fordult elő, hogy 70 literes díj megfizetése mellett 110 liter mennyiségű hulladékot tettek ki begyűjtéskor. Ez tisztességtelen azokkal szemben, akik becsülettel a gyűjtőedény nagyságának megfelelő díjat fizetik meg. Tehát, aki eddig 70 literes szerződéssel rendelkezett, annak biztos, hogy szerződést kell módosítania!

– Mire lehet szerződni a jövőben és milyen havi díjak várhatóak?
– A szolgáltatás liter egységnyi díjában nem történt változás, de természetesen a liter mennyiségének megfelelően változnak a havonta fizetendő összegek: 60 literre bruttó 1267 Ft, 80 literre bruttó 1692 Ft, 110 literre bruttó 2327 Ft, 120 literre bruttó 2536 Ft.

– A rendelkezés szerint nem mindenki köthet 60 literes szerződést, és aki szeretne, annak egy igazolásra van szüksége. Mi a teendő, ha 60 literre szeretne valaki szerződni?
– 60 literes mennyiségre – korhatártól függetlenül – csak az a magánszemély szerződhet, aki életvitelszerűen egyedül él, és ezt a szolgáltató felé az önkormányzat által kiállított igazolással bizonyítja.
Ezt az igazolást az Önkormányzati Hivatalban a Hatósági és Igazgatási Iroda szociális szervezeti egységénél lehet ügyfélfogadási időben igényelni. Az információs pultnál kell sorszámot kérni erre az ügytípusra hivatkozva. Az ügyintézéshez a személyes iratokat kell az ügyfélnek magával vinnie, a nyomtatványt az ügyintéző biztosítja. Amennyiben a feltételeknek megfelel az ügyfél, az igazolás azonnal kiadásra kerül, melyet a szolgáltatónak kell ezt követően átadni. Indokolt esetben, szabályos meghatalmazással más személy is eljárhat.
A 70 éven felüli kedvezményre jogosító határozattal rendelkezőknek is szükséges az igazolás beszerzése, mert eltérő jogszabály, eltérő jogcímen írja elő az igazolási kötelezettséget.

– A 70 éven felüliek kedvezménye megmaradt?

– Megmaradt a kedvezmény és nem kell újraigényelni azoknak, akiknek erről érvényes határozatuk van. Változás csak annyiban történt, hogy 70 liter helyett július 1-jétől 60 liter hulladékmennyiség mértékéig mentesül a jogosult – 50%-ban vagy 100%-ban – a díj megfizetése alól. Amennyiben 60 liternél nagyobb mennyiségre szól a kedvezményre jogosult szerződése, akkor a különbözet szolgáltatási díját meg kell fizetnie. Ebben az esetben is előírás a szerződött mennyiségnek megfelelő szabványos gyűjtőedény!

– Mit jelent az, hogy csak „szabványos gyűjtőedényben”, kukában lehet hulladékot kitenni?
– A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV törvény előírása ez. Egyes kereskedelmi egységek az érvényes szabványnak egyáltalán nem megfelelő, láthatóan gyenge minőségű, olcsó kukaedényeket forgalmaznak. Ezek a közszolgáltatásban történő használatra nem alkalmasak, mivel ürítések során könnyen törhetnek, megrepedhetnek, amiért a Szolgáltató felelősséget nem vállal.
A gyűjtőedény – tároló részének felső peremén, vagy az oldalában „besütve” látható a szabványszám (EN 840-1 vagy MSZ EN 840-1), illetve a kuka űrtartalma, melynek jelölése: pl.: 60 l- 80 l- 120 l.
A kukák bárhol beszerezhetőek, de a Közszolgáltató a lakosságnak segítséget nyújtva lehetőséget biztosít használt, szabványos gyűjtőedény vásárlására, a hétvégi napokat is felkínálva.
Szerződést az ügyfélszolgálatunkon (Szolnoki u. 6.) ügyfélfogadási időben bármikor lehet módosítani, de kukát venni csak az alábbi időpontokban – szintén az ügyfélszolgálaton – lehetséges, a készlet erejéig: május 29. péntek (08.00 – 18.00) és május 30. szombat (08.00 – 14.00), június 05. péntek (08.00 – 18.00) és június 06. szombat (08.00 – 14.00), június 12. péntek (08.00 – 18.00) és június 13. szombat (08.00 – 14.00), június 26. péntek (08.00 – 18.00) és június 27. szombat (08.00 – 14.00).

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...