27 C
Cegléd
2024. július 16. kedd
spot_img

Hazataláltak az Élesdy iratok

Reznák Erzsébet válasza: „nagyon szívesen befogadjuk, hiszen ez a mi gyűjtőkörünk.” Eldőlt, így szerencsénkre Cegléd ad otthont a Cegléden született és itt érettségizett híres művész középiskolai bizonyítványának és főiskolai indexének. Közben kiderült, hogy a levélíró apósa semmilyen kapcsolatban nem volt Élesdy Istvánnal, ő az az ember, akit a várbeli lakás lomtalanítására kértek fel a művész halála után [1987. szeptember 25-én hunyt el], és úgy érezte, ezeket az iratokat megtartja, ahelyett, hogy a szemétbe dobná. Családfakutatáshoz kerestek otthon régi iratokat, akkor kerültek elő az okmányok.

Amikor az adományozó postára adta a múzeum címére ezeket, így nyilatkozott: „Azt, hogy a Művész Úr Ceglédhez tartozik, magam nyomoztam ki az internet segítségével. Kerestem valami rokonságot, ez nem sikerült, és további keresgélés után jutottam el a Ceglédi Panoráma kiadványához, amely foglalkozott Élesdy István életével és munkásságával. [Szabó Alfréd: Arcok, képek Ceglédről 63. o.] Mivel magam is foglalkoztam amatőrként a családfánk felkutatásával, gondoltam, valakinek értékesek lehetnek a bizonyítványok.

Örömmel veszem, hogy Önöknek ez értéket jelent. Remélem, ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy tovább ápolhassák városuk kiváló művészének emlékét” – írta Csatlósné Debreceni Katalin, Szigetszentmiklósról. Küldött még egy kiállítás meghívót is 1981-ből, a Várszínház Galériában mutatta be akvarell gyűjteményét a várnegyedről. Ezúton is köszönjük!

Eddig nem volt portrénk Élesdy Istvánról, a főiskolai leckekönyvben most van, saját aláírásával! Ez a fotó 25 éves korában készülhetett, ugyanis az index csak az 1938. február 15. – május 31. közötti félévről szól, amikor már tanársegédként végzett el egy szemesztert. Rá is írták: folytatólagos leckekönyv. Ebben látható kiváló mestereinek az aláírása: Glatz Oszkár, Varga Lajos Nándor. Érdemes gimnáziumi bizonyítványát is tanulmányozni: kiváló tanuló volt. Az is itt van, a múzeumban. És áll szépen gondozott szülőháza a Malom utca 4-ben…

Fotók:

  1. Élesdy István portré a leckekönyvben (1938.)
  2. A leckekönyv belső címoldala
  3. A gimnáziumi bizonyítvány 3. oldala

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...