21.5 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Tényleg elszabadultak az ingatlanárak?

Először egy alapvetést kell leszögezni. Az ingatlanpiac lokális piac. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy Cegléden ceglédiek vásárolnak. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a közeli, környező településeket (ceglédi kistérség) is Ceglédhez tartozónak számítva, a vevő húszból tizenkilencszer helybéli. Ezek után könnyen belátható, hogy Budapest néhány elit kerületében, valamit 3-4 divatos nagyvárosban tapasztalható áremelkedés egyáltalán nem azt jelenti, hogy országos trendről van szó.

Nézzük mi az, ami elmondható, szűkebb pátriánk, Cegléd jelenlegi ingatlanpiaci helyzetéről, az idei eladási adatokat is figyelembe véve. Való igaz, hogy a kereslet a múlt év elejétől kezdve jelentősen megnőtt. Ez a keresletbővülés alapesetben valóban áremelkedést eredményezhetne, ha nem lenne hosszú évek óta tartó túlkínálat eladó ingatlanokból. A túlkínálat azonban jelen van, hiszen sokan évek óta nem tudták eladni az ingatlanukat, ezért „nem szöknek az egekbe” az ingatlan árak Cegléden.

A tavalyi keresletbővülés egyértelmű oka a banki finanszírozás normalizálódása volt. A bankoknál megjelentek az olcsó, korrekt feltételekkel nyújtott hitelkonstrukciók, amelyek segítenek a kevés pénzzel rendelkező vásárlókon. Idén már a befektetési szándékkal vásárlók is megjelentek, hiszen Magyarországon manapság már szinte csak az ingatlan a biztonságos, némi hozammal is kecsegtető befektetési lehetőség. Cegléden lakásbérlet tekintetében a kereslet dominál, így aztán nem jelent gondot az ingatlan bérbeadása.

Pillanatnyilag tehát a ceglédi ingatlanpiacról elmondható, hogy a kereslet – kínálat egyensúlyban van, így az árak sem változnak az elmúlt hónapokhoz képest. Azt azonban el kell mondanom, hogy ez az egyensúly meglehetősen kényes, bármikor megjelenhet olyan lényleges piacbefolyásoló tényező, ami számottevő árváltozáshoz vezethet.

(A kép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...