6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

“Kifelejtődött szépkorúak”

Egyik hírünk – a 90 éves Fábián Lázárné felköszöntése – kapcsán több olvasónk is megkeresett minket. A kérdések arra vonatkoztak, hogy egyesek úgymond „kifelejtődnek” a szépkorúak önkormányzat általi köszöntéséből. A szépkorúak köszöntésekor nemcsak Cegléd városa, de a kormányfő köszöntését és jubileumi juttatást is átadnak.
„Már több helyen olvastam, hogy vannak, akik “kifelejtődnek” a szépkorúak köszöntéséből…ez most akkor mitől függ? Vannak érdemesek és vannak érdemtelenek? Én úgy vélem, hogy vagy köszöntsenek fel mindenkit, vagy ne köszöntsenek fel senkit, így kívánja a tisztesség.” – írja egyik olvasónk. Más hozzáteszi: személyesen ismer olyan, a Perczel utcában lakó nénit, akit februári 100. születésnapján nem köszöntött fel a város.
 
Lapunk megkereste Dr. Diósgyőri Gitta jegyzőt, aki az alábbi tájékoztatást küldte meg lapunknak: „A 255/2008. (X. 21.) szépkorúak jubileumi köszöntésről szóló kormányrendelet alapján a Kormány Magyarország nevében köszönti a 90., a 95., a 100., 105., a 110., és a 115. életévüket betöltött Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokat. A jubileumi köszöntéssel okirat és jubileumi juttatás jár. A köszöntést minden esetben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (továbbiakban: Igazgatóság) és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (továbbiakban: KEKKH) kezdeményezi. A juttatás folyósításáról az Igazgatóság legkorábban a szépkor betöltését megelőzően 5 nappal gondoskodik.
A kormányrendelet szerint a KEKKH a szépkor betöltést megelőzően legalább 60 nappal írásban megkeresi a jogosultsági feltételnek megfelelő szépkorú személyt, hogy a KEKKH által e célra rendszeresített és megküldött űrlapon az adatait és a személyes köszöntés igényét jelezni tudja. Amennyiben a hozzájárulást megadja, illetve a személyes köszöntésre is igényt tart, úgy a kitöltött űrlap beérkezését követő 5 napon belül a KEKKH elektronikus úton átadja az Igazgatóságnak és a jegyzőnek. Az adatátvételt követően a jegyző a szépkorú személlyel egyeztetett időpontban gondoskodik a köszöntésről és az okirat átadásáról.
A leírtak alapján tehát Cegléd Város Jegyzője a KEKKH-tól kapott értesítés és a szépkorú személy írásbeli hozzájárulása alapján teszi meg a szükséges intézkedéseket a hivatalos köszöntés ügyében.”
(Fotó: Kisfaludi István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...