18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Szecessziós épületek Cegléden

A ceglédi Kossuth Múzeum épülete is ehhez a stílushoz kötődik. Az akkor Szegfűnek nevezett utcában 1907-ben épült a Czeglédi Ipar és Kereskedelmi Bank székházaként, a „magyar styl” jegyében – fogalmazott az egyik korabeli újságíró, aki nem győzte dicsérni az új középületet. Az épületben csak 1917-ig maradt a bank irodája, de a pénzintézet mellett működött itt bútorraktár, üzlet, hivatal és éveken át lakások is voltak a földszinten. Nevezték egykor Révész-féle háznak is, mert két ilyen nevű testvér volt az eredeti tulajdonos. Az idősebb ceglédiek máig emlegetik az itteni Rorárius-féle cukrászda hangulatát. Az emeleti nagyteremben az Izraelita Kereskedő Ifjúság tartotta összejöveteleit a háború előtt. A háború után pedig a Magyar Dolgozók Pártja költözött a sarokhelyiségbe, de csak 1956-ig maradtak, mert abban az évben beköltözött a Kossuth Múzeum. Az épület egésze azonban csak 1979-ben lett teljesen a múzeumé; addig folyamatosan kiköltöztek innen a szolgálati lakások lakói és a háziipari szövetkezet dolgozói. Megváltozott az épület külseje is. Több részletben eltüntették és ablakokra cserélték ki a mai Rákóczi úti és a mai Múzeum utcai oldalra nyíló, talpig érő kirakatokat.

Ifj. Nagy István tervezte a mai Kossuth Ferenc u. 3. számú pince bejáratát (lejáratát) is. A ceglédiek Unghváry-pinceként szokták ezt emlegetni, mert Unghváry László borgazdasága működött itt eredetileg. A pince 1908-ban készült el, valószínűleg akkor került oda a díszes kapu is. Ma három üzlethelyiségben várják itt az eladók a vásárlókat.

Rigó Lajos egykori háza 1911-re épült fel a Teleki utca és a Rákóczi út sarkán. Rigó bádogos volt, tudomásom szerint ő soha nem lakott itt, bár az emeleteken ma is lakások vannak. A földszinten sokféle üzlet létezett már, 1912-ben pl. a Korzó Mozgó, vagyis a város egyik filmszínháza. Ma két üzlet (egy vegyesbolt és egy trafik) van itt. Sajnos, az épület homlokzata igencsak viharvert, ráférne már a felújítás.

A Kossuth tér 7. számú ház helyén, vagyis a Hunnia (ma: Alkotmány utca sarkán egy ócska épület állt, ennek helyére épült a Czeglédi Hitelbank székháza 1908-ban. Eddigi története igen változatos, hol tragikus, hol szerencsés fordulatokból áll. A háború előtt itt működött a Kossuth Múzeum, itt értetörténetének eddigi legnagyobb pusztulása is. A Rendőrség költözött bele 1945 után, 1994-ig voltak ott az irodái, a kiköltözés után pedig rövid időre az enyészet uralkodott itt. Végül 2003-ban szépen helyreállították, ma a Földhivatal székhelye.

A Rákóczi út 6. számú ház egykor dr. Piros Gyula háza volt, 1911-ben épült fel. Rég gazdát cserélt már ez is és sokszor változott az üzleteket bérlők személye. Ma az emeleten lakások vannak, a földszinten pedig női divatárubolt, férfifodrászat és sportszerüzlet működik.

(További képek a Kossuth Múzeum facebook oldalán: https://www.facebook.com/pages/Kossuth-M%C3%BAzeum-Cegl%C3%A9d/424234627643805?sk=photos_stream)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...