16.7 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Ülésezett a testület

Az épített környezetünk alakulására leginkább befolyással bíró rendelet – amely 2016. január 1-től lép érvénybe – kiemelten fontos egy olyan település esetében, mint Cegléd, ahol az önkormányzat eddig is figyelemmel kísérte az építészeti értékeket képviselő elemek védelmét és fejlesztését – hangzott el az ülésen. Az építésügyi hatósági feladatok továbbra is a jegyző hatáskörébe tartoznak majd, míg a településképi eljárásokkal kapcsolatos hatáskör a polgármesteré, aki a főépítész véleményére alapozva gyakorolja azt.

Folytatódik a Kossuth tér környezetrendezése. A fejlesztés részeként a Kossuth tér Kazinczy utca és Alkotmány utca közötti szakaszát, valamint a Kőrösi út sarkán levő biobolt előtti területen levő térkő burkolatot újítják fel. Elindul az Ordass köz felújítása is: a tervekben a köz térburkolása, a terület csapadékvíz-elvezetésének kialakítása, valamint a templom és a dobmúzeum (egykori bazársori épület) közt levő fedett árkád felújítása szerepel. A Ceglédi Városfejlesztési Kft. felügyelete alatt végzett munkálatok – melyeknek várható időtartama 6 hét – a kültéri berendezések beszerzését és megújítását is tartalmazzák.

Eredményesen pályázott kültéri kondipark megépítésére a CVSE Vízilabda Szakosztálya, melynek megépítése –a társasági nyereségadó (TAO) pályázati forráson túl – külső forrás biztosításával valósulhat meg. A mintegy 60 négyzetméter területű létesítmény megépüléséhez – 70%-os támogatási intenzitás mellett – 1.000.000. Ft-os önrész szükségeltetik, amihez az önkormányzat segítségét kérte a szakosztály. A testület mai döntése értelmében, önként vállalt feladatként a város 721.000. Ft-al támogatja a beruházást. A park – amely nyitott és mindenki számára elérhető lesz – üzemeltetése és karbantartása a vízilabda szakosztály feladata lesz.

Felosztották a 2015. évi költségvetésben megtervezett, 38.000.000. Ft összegű sportcélú támogatási kereteket. Az elosztásnál olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a sportág nemzetközi helyzete és bajnoki osztály, sportolók száma vagy akár a város hírnevének öregbítése. A javaslati mutatók mellett kiemelten figyelembe vették a lakossági és diáksport egészségmegőrző szerepét is.

Bővítették a maximális óvodai csoportokat és a csoportlétszámot a következő, 2015/2016-os nevelési évre. A döntésre azért volt szükség, mert 2015. szeptember elsejétől a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében minden gyermeknek, aki az adott év augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától óvodába kell járnia. Az emeléssel a kötelező óvodáztatás ügyének megoldását remélik a szeptemberi kezdésre. Az ülésen elhangzott: elég óvodai férőhely van Cegléden, ami mellett a fő cél az óvodahálózat megfelelő elosztása és a létesítmények legelőnyösebb üzemeltetése.

Az önkormányzat két óvoda vezetői posztjára írt ki pályázatot: a Pesti úti óvoda vezetésére Orosz Zoltánnét öt évre, míg a Lövész utcai Óvoda vezetésével Szekerné Veres Katalint egy évre bízta meg a testület. Döntés született arról is, hogy nem kell térítési díjat fizetni a bölcsődékben. A ceglédi bölcsődéseket érintő egy napra, egy gyermek után fizetendő 1.922.-F-ot az önkormányzat állja.

A képviselő-testület ülésén elfogadták a II. félév munkatervét is. Ennek egy fő változása, hogy a minden év végén esedékes közmeghallgatást a novemberi testületi ülés környékére módosították.

A több, mint egy millió lakosú Jiaxing kínai város megkereséssel élt Cegléd felé egy főként gazdasági célú partnerségi kapcsolat létesítésével. A képviselő-testület mai ülésén szándéknyilatkozatot tett ez ügyben és felhatalmazta a polgármestert a lehetséges partnerkapcsolat kialakítására. A kínai városvezetés érdeklődése elsősorban a mezőgazdasági termékek, a családi borászatok, valamint a turizmus és befektetési projektek köré csoportosul.

A képviselők zárt ülésen döntöttek a Díszpolgári cím és az Év Köztisztviselője kitüntetések adományozásáról is. A testületi ülés anyagáról bővebben a www.cegled.hu városi weboldalon tájékozódhat.

(Fotó:Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...