16.7 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Múzeumok éjszakája program – Cegléd

A múzeumban idén is több teremben, több programmal várják a látogatókat. “Tartsanak meg engem, öreg szolgájukat, jó emlékezetükben!” című időszaki kiállítás lesz látható Kossuth Lajosról. Minden, a Kossuth-kultusszal kapcsolatos kérdésre válaszol Reznák Erzsébet múzeumigazgató. Fotózkodhatnak Kossuth Lajos asztalánál, lesz tudáspróba és megszólaltatják
A földszinti kiállító teremben Jójárt György „Vágyak, álmok, csalódások” című gyermekfotóiból álló kiállítása lesz megtekinthető.
A Kossuth Múzeum egyik becses darabja az a hangszer, amely Kossuth Lajos törökországi hagyatékából került a gyűjteménybe. A SAZ néven is említett hangszer másolatát elkészítette a múzeum restaurátora, Kuthy György; az idei Múzeumok Éjszakáján a Dobmúzeumban Kármán Sándor meg is szólaltatja majd ezt a különleges zeneszerszámot.
A különleges este eseményeit összefoglalva idén is megjelenik a Múzeumi Hírmondó rendkívüli száma

 
Cegléd Evangélikus templom (Szabadság tér)
Rajongóink a Bach-orgonáról mondták…
„…nem csak hogy maradandó, hanem megújuló érték is. Sőt, egyre növekvő, mert a rajta elhangzott zenével mindig több is lesz. (Ez az, amit egy festmény, vagy szobor nem tud, hiába érték). A régi elveken épült – bár új – orgonában pedig benne van az autentikus hangzás is, vagyis egy régi zenei esztétikum, ami külön hozzáadott érték, az egyéb újonnan épült orgonákkal szemben”
3D élmény várja a Múzeumok éjszakáján.
Érzékszerveit most triplán próbára tesszük, a hallás és a látás mellett, tapintással is élvezheti a műsort. Hangszerbemutatót tart Faragó Attila, Bach műveit megszólaltatja Murvai Nóra.
Szombati program az evangélikus templomban 20:00-h –kor:
J. S. Bach:
– Esz-dúr prelúdium (BWV552)
– Allein Gott in der Höh sei Ehr (BWV675)…
– Duetto IV (BWV805)
– Esz-dúr fúga (BWV552b)
Vivaldi-Bach: d-moll Concerto (BWV596)
A Ceglédi Sportmúzeum (Gubody u 9 sz) ünnepi ajánlatai
A Ceglédi Sporttörténeti Gyűjtemény –  az ország első vidéki sportmúzeuma – ebben az évben is kapcsolódik a „Múzeumok éjszakája” országos akció ceglédi rendezvényeihez. Alapvető célunk, hogy ezúttal is nyitott kapukkal várjuk látogatóinkat ezen a hétvégén, azaz 2015. június 27-én (szombaton, 18.00 és 24.00 óra között a közismert nevén, a SPORTMÚZEUMBAN. Cegléden, a Gubody u 9.szám alatt, a Központi Postától 100 méterre.
Az esti meglepetés programok a következők:
1./ GÁLA ELŐADÁS a nyári olimpiai játékok közismert slágereiről, „Ezt fütyülték az olimpiákon” címmel. Az újkori olimpiai játékoknak minden alkalommal volt egy elfogadott, népszerűvé vált slágere, 1896-tól napjainkig.
A műsort a Magyar Olimpiai Akadémia két tagja Tar László és Balássy László vezetik. Előbbi 13 olimpián volt a magyar olimpiai küldöttség tagja és utazás-szervezője. Személyes élményeit osztja meg a látogatóinkkal Cegléden. A vetített képes és megszólaltatott zenei alkotások színezik a 20.00 órakor kezdődő programot. Ami kellemesnek ígérkezik a fülnek és szemnek, csak fokozódik a helyszínen – meglepetésekkel…
2./  KINCSKERESŐ  a sportmúzeum gyűjteménye, új látványos darabjainak bemutatása az önkormányzat által adományozott új vitrinekben. A közönség ez alkalommal láthatja csak a „Múzeumok éjszakáján”  két kiváló ceglédi sportoló, Ungvári Miklós és Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmeit és londoni emlékeit.
3./  TALÁLKOZÁS A CEGLÉDI ÉLSPORTOLÓKKAL.  Az egész estés nyitva tartás alatt a látogatók találkozhatnak a meghívott ceglédi olimpikonokkal és élsportolókkal. 
Egész este várjuk kedves régebbi és új vendégeinket. Tekintsék meg páratlan relikvia és ereklye kiállításainkat, melyek az eddigiek során több mint 30.000 ember érdeklődését és elismerését váltották ki és vitték Cegléd jó hírét az országban és világban.
Június 27-én (szombaton) Cegléd központjában, nyitott kapukkal várjuk Önt és családját. Ezt nem felejti el, majd meglátja…
 
Elmúlt Korok Tárháza (Kazinczy utca 1.) Nyitás június 27.- én 18: 00 h – kor, tárlatvezetések, kisebb vendéglátás…
A Rég Idők Alapítvány égisze alatt működő, helyi magángyűjtők anyagait tartalmazó kiállítást eddig a Közösségi Múzeumban láthatták az érdeklődők.  Az alapítvány legfőbb célja összegyűjteni a régi emlékeket, amelyek érdemesek minden korosztály figyelmére. –Fontos volt megmenteni nagyszüleink és az ő felmenőik emlékét, fenntartani a régi életkörülményekbe való betekintés lehetőségét, hogy a fiatalabb generáció tagjai megismerhessék azt, ami már elmúlóban van, és amiért küzdeni kell: a régi idők emlékeiért! A tárházban helyet kap három nagyobb gyűjtemény:  Szabó Péter ceglédi szódás- és sörösüveg gyűjteménye, első világháborús sapkajelvényei és katonai tárgyai,  Hegyi Ferenc helytörténeti emlékekből álló és jómagam híradástechnikai tárgyakból álló gyűjteménye. Ezen kívül időszakos kiállítások is lesznek, először Tóth Péter szovjet és magyar néphadsereghez kötődő relikviái lesznek kiállítva.
 
ARTEM Galéria (Cegléd, Gubody utca 20.) 19.00 h-tól 24.00 h-ig tart nyitva, tárlat vezetések, az újonnan nyílt tárlat megtekintése.
“Hejj Cigány” címmel nagyszabású kiállítás nyílt Balázs János. Nógrád megyei cigány festő alkotásaiból. Az alkotások nem eredetiek, Tóth István világhírű fotóművész fotói alapján készült vászonnyomatok. A festmények a fotós magántulajdonai.
 
Iparosok székháza 17.00 h-tól 24.00 h-ig tart nyitva.” Kossuth és az iparosok” címén. Megismerkedhetnek különböző ipartörténeti tárgyakkal, és megtekinthetik azt a fotelt, amelyben Kossuth Lajos megpihent a ceglédi látogatásán. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...