18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Fecskék a tanyán

 

– Kevesen tudják, hogy a fecske védett madár. A veszélyeztetettségének sok oka van, ezek közül csak az egyik – de a leginkább rajtunk múló – a közvetlen emberi pusztítás vagy zavarás a fészkeknél. A másik, hogy az új szigetelőanyagok miatt nem tapad meg a sár a fészekrakáshoz, illetve az is probléma, hogy a rengeteg vegyszer miatt, nincs elég, táplálékul szolgáló rovar a madaraknak. Szomorú, hogy kikopott az emberek tudatából, hogy mennyire hasznos a fecske, hogy szorosan kapcsolódik az életünkhöz, a kultúránkhoz, hogy a fecske magyar madár. Hiszen még mindig nálunk költ a legtöbb pár Európában.

A molnár fecskék inkább a városokban, a füsti fecskék viszont mezőgazdasági területeken, állattartáshoz kapcsolódó épületek környékén élnek. Az Osgyányi-tanyán a hajdani vályogvető gödör madáritatóként szolgál. Annak széléről gyűjtik a madarak a sarat, a tanya többi részéről pedig elhullott liba-, vagy tyúktollat, szalmaszálat, lószőrt szednek össze, amelyekből remekművű fészkeket építenek. Itt költik ki és nevelik fel 4-6 fiókájukat.

– A tavalyi különösen jó év volt, mert kétszer is költöttek. Megszámoltuk vonulás előtt őket, amikor a villanydróton gyülekeztek, egy sorban 48 fecske ült, mellettük rengeteg szállt, megszámlálni sem lehetett, feketéllett az ég. Idén is sok a tojás a fészkekben, néha megroggyan egy-egy fészek, ilyenkor fadarabbal támasztjuk alá, hogy elbírja a kis lakókat. – meséli Elvira, majd hozzáteszi a nyilvánvalót: – Nagyon szeretem a fecskéket. Vigyázzunk rájuk, legalább azzal, hogy nem bántjuk, hanem segítjük őket az életben maradásban. Szeretném, ha a lehető legtöbb fészek megmaradna, hogy a fiókák kikeljenek, felnőjenek, majd elrepüljenek délre és visszatérjenek hozzánk, az otthonukba. (Fotó: Farkas Zsolt)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...