31.5 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

Új tárlat a Közösségi Múzeumban

Több száz éves Cegléd-térképeket mutatnak be hamarosan a Ceglédi Közösségi Múzeumban. A részletekről Földi Áront, a múzeum szervezőjét kérdeztük.

– A térképek természetesen nem eredetiek, az Osztrák Állami Levéltár Kriegsarchiv Abteilung-jának vezetőségével folytatott levelezés után sikerült elektronikus formában megkapnunk a számunkra különösen nagy felbontásban készült képeket, melyekből kiváló minőségű térképeket nyomtathattunk. Megfigyelhető, hogy az első katonai felmérés, azaz a Josephinische Landesaufnahme óta, mely 1780-84 körül készült, micsoda változás történt az 1860-ban készült második katonai felmérés időszakáig. Szeretettel várjuk azokat, akik az eredetihez közeli nagyságban papír alapon kívánják vizsgálni ezeket az érdekes térképeket.

– A Puskaporos utcai kiállítóhely magángyűjtemények bemutatására alakult 2013 őszén, de hamar kinőtték a helyet. Négy gyűjtő megalapította az Elmúlt Korok Tárházát a Kazinczy utcában, hogy végleges helyet keressenek a gyűjteményüknek. Milyen változást jelent ez a múzeumban?

– A csapat jelentős része maradt a Közösségi Múzeumban, jelenleg is 15 kiállítónk van. Öröm, hogy a nálunk szárnyaikat próbálgató kiállítók közül többen is kedvet kaptak és hosszabb távon gondolják az értékek bemutatását folytatni a város javára. A nagyobb helyigényesebb gyűjtemények átköltözésével, lehetőségünk nyílt egy kisebb tatarozásra a szobákban. Ma már további gyűjtőknek tudunk helyet biztosítani, illetve kisebb előadásokat, időszakos kiállításokat is módunkban áll megszervezni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...