18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Új tárlat a Közösségi Múzeumban

Több száz éves Cegléd-térképeket mutatnak be hamarosan a Ceglédi Közösségi Múzeumban. A részletekről Földi Áront, a múzeum szervezőjét kérdeztük.

– A térképek természetesen nem eredetiek, az Osztrák Állami Levéltár Kriegsarchiv Abteilung-jának vezetőségével folytatott levelezés után sikerült elektronikus formában megkapnunk a számunkra különösen nagy felbontásban készült képeket, melyekből kiváló minőségű térképeket nyomtathattunk. Megfigyelhető, hogy az első katonai felmérés, azaz a Josephinische Landesaufnahme óta, mely 1780-84 körül készült, micsoda változás történt az 1860-ban készült második katonai felmérés időszakáig. Szeretettel várjuk azokat, akik az eredetihez közeli nagyságban papír alapon kívánják vizsgálni ezeket az érdekes térképeket.

– A Puskaporos utcai kiállítóhely magángyűjtemények bemutatására alakult 2013 őszén, de hamar kinőtték a helyet. Négy gyűjtő megalapította az Elmúlt Korok Tárházát a Kazinczy utcában, hogy végleges helyet keressenek a gyűjteményüknek. Milyen változást jelent ez a múzeumban?

– A csapat jelentős része maradt a Közösségi Múzeumban, jelenleg is 15 kiállítónk van. Öröm, hogy a nálunk szárnyaikat próbálgató kiállítók közül többen is kedvet kaptak és hosszabb távon gondolják az értékek bemutatását folytatni a város javára. A nagyobb helyigényesebb gyűjtemények átköltözésével, lehetőségünk nyílt egy kisebb tatarozásra a szobákban. Ma már további gyűjtőknek tudunk helyet biztosítani, illetve kisebb előadásokat, időszakos kiállításokat is módunkban áll megszervezni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...