20.9 C
Cegléd
2024. június 26. szerda
spot_img

Élet a Virágos Csemőben

– Mit tart polgármesterként feladatának, elhívatásának?

– A polgármesterség egy ugyanolyan szakma, mint bármi más. Megtanulható természetesen, de nagyon összetett feladat. Hihetetlen adminisztrációs teher van, minden állami törekvés mellett napi szintű adatszolgáltatási, igazolási, jelentési kötelezettséget kell teljesíteni.   Emellett kell végezni a jövő építését, előkészíteni a testületi üléseket, rendezvényeket szervezni és folyamatosan rendelkezésre kell állni az ügyfelek részére is. Az egyik legfontosabb feladatom, hogy a település fejlődése töretlen maradjon, de rögtön ott a nyomában a másik fő feladat is, hogy kiszámítható mindennapokat kell tudnunk biztosítani a csemőieknek. Ez azt jelenti, hogy tudják, tudhassák, hogy mi és miért történik. Milyen lehetőségeik vannak, mit kaphatnak tőlünk, és az önkormányzat mit vár el tőlük. Tudják, hogy számíthatnak a polgármesteri hivatal és az én segítségemre is. A mi feladatunk, hogy a közterületeket és környezetüket ápoljuk, gondozzuk, de elvárom ugyanakkor, hogy mindenki tegye ugyanezt a meg a saját portáján!  Tudják, hogy mindent megteszünk annak érdekében, ahogy a múltban, úgy a jövőben sem kell a csemőieknek helyi adót fizetniük, de cserébe elvárom, hogy mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt az önfenntartása, a létfenntartása biztosítása érdekében.   Ez biztos, hogy nem megy egyik napról a másikra, de előbb-utóbb azt remélem, hogy idővel csupa-csupa mosolygó ember lesz körülöttem – na akkor, egy kicsit hátradőlhetek….

– Milyen pontokon lát fejlődési, fejlesztési lehetőséget a községben? Milyennek képzeli el Csemőt 10 év múlva?

– Csemő abban szerencsés helyzetben van, hogy az infrastrukturális fejlettsége évtizedek óta rendelkezésre áll.  A település belterületén az összes közmű kiépítésre került, már 1999-re, gyönyörű középületeink vannak, felújított az óvodánk, iskolánk és az orvosi rendelőnk.    Elsődleges feladatunk, hogy ezek állagát megóvjuk. Igen, sokkal látványosabb iskolát átadni, de amikor eltelik több év az átadás óta, és cserélni kell a mosdók szifonjait például, az kevésbé látványos, de nagyon költséges. Mert, ha cserélni kell, akkor 40-50 darabot kell cserélni, és ebből a lakosság nem érzékel semmit, nem lesz szebb, sem más az épület, egyszerűen csak a funkcionalitás biztosítása történik. Emellett nagyon fontos, hogy legyen jövőkép, láthatóak legyenek a kitörési pontok.  Az egyik ilyen – nemcsak csemői probléma – a munkanélküliség kérdése. Azt mindenkinek látnia kell, hogy Csemő adottságai a belátható jövőben változni nem fognak. Ahogy eddig nem volt, úgy eztán sem lesz vasutunk, autópálya sem érinti majd a települést. Várhatjuk ugyan, de kicsi a valószínűsége annak, hogy valamilyen multi-cég itt építsen összeszerelő üzemet, vagy valami hasonlót – ami munkahelyeket teremtene. Nem nagyon van mire várnunk…

Az idei évben elkezdtünk egy új típusú közfoglalkoztatást. START mintaprogramra pályáztunk, és nyertünk is 15 millió forintot. A program lényege, hogy önkormányzati telkeken gyógynövénytermesztésbe kezdtünk. 16 ezer tő kerti körömvirágot és csaknem 1400 tő levendulát ültettünk, és gondozunk. A programban résztvevők megtanulhatják a munkafázisokat, és azt remélem, hogy ha lejár a szerződésük, akkor a megszerzett szaktudással már önállóan is képesek lesznek a saját területeiken, akár a szomszédjaikkal összefogva önállóan, és saját hasznukra termelni. Jövőre újabb személyeket vonunk be a munkába, mintát mutatva szeretnénk segíteni azokon, akik dolgozni akarnak, de elhelyezkedni nem tudtak.    

Kicsit elkanyarodtam, de visszatérve az eredeti kérdésre, ha behunyom a szemem, akkor tíz év múlva azt látom, hogy Csemőt Cegléddel és Nagykőrössel kerékpárút köti össze, a külterület dűlőútjai karbantartottak, minden fontosabb dűlőben közvilágítás üzemel, Zöldhalomban elérhető a vezetékes víz és kiépítésre kerül csatorna-hálózat. A hagyományos csemői horgászversenynek már otthont tudunk adni, mert elkészül a tisztított szennyvíz helyben tartását szolgáló víztározó, ahol mindenki hódolhat a horgászszenvedélyének, és mindeközben országos csapatbajnokság megrendezésére készülnek a pingpongosaink az új multifunkcionális csarnokunkban.                   

– Nekem nagyon tetszik, hogy nagy hangsúlyt fektet a választói tájékoztatására. A lakosroland.hu oldalon heti többszöri bejegyzéssel számol be polgármesteri munkájáról.

– Már jegyzőként is szívügyem volt a tájékoztatás, az embereket „képbe kell hozni”, minden lehetséges csatornán, hogy tájékozottak lehessenek.  Magam jegyzőként éveken keresztül írtam, tördeltem, grafikáztam a település ingyenes havilapját, a Csemői Hírmondót és szerkesztettem a www.csemo.hu internetes oldalt. Ezeket a feladatokat most is én látom el. Emellett képújság működik, egyelőre csak a hivatalban, de terveim szerint a jövőben a kábelhálózaton keresztül is.

A saját weboldalam eredetileg a választásra készült, de az is egy választási ígéret volt a részemről, hogy tevékenységemet a nyilvánosság előtt kívánom végezni. Az internetes napló működtetése nekem is egyfajta kontroll, hogy hónapok, évek múlva is legyen dokumentálva, hogy mi és hogyan történt. A technikai fejlődés adta lehetőségekkel élve közösségi oldalt is működtetek, amely inkább „napi aktuális” eseményekről, hírekről számol be. 

– Milyen látnivalókkal és programokkal várják a ceglédieket Csemőbe idén nyáron?

– A szabadtéri szezon hagyományosan az Anyák napi virágvásárral kezdődik, melynek időpontja mindig a május első vasárnapja előtt péntek, vagy szombat. Július első szombatján tartjuk Csemő virágünnepét, ami a Falunapunk, jelenleg is erre készülünk – gőzerővel. Igyekeztünk olyan programot összeállítani, hogy mindenki találhasson benne kedvére valót… Ez a program a település legnagyobb fesztiválja, több ezer fős látogatói létszámmal. Az ősz ünnepe a Szüreti bál és felvonulás, szeptember második szombatján. E programok mellett méltó módon emlékezünk meg nemzeti ünnepeinkről is.

A ceglédiek számára nem cseng ismeretlenül a Gríz zenekar neve; nos, augusztus 20-án este ők zenélnek majd nálunk. A ceglédiek figyelmébe ajánlom továbbá a Helytörténeti Gyűjteményt, amely tavaly beköltözött a település központjába, és ahol helyet kapott Csemő díszpolgárának, Orisek Ferenc fafaragónak az állandó kiállítása is. Aktuális programjainkról a község internetes oldalán (www.csemo.hu) részteles tájékoztató olvasható.


Névjegy

Dr. Lakos Roland családi mintára választotta a jogi pályát. 1999-ben szerzett jogász végzettséget, majd édesanyja Dr. Kovács Éva ügyvédi irodájában kezdett dolgozni. 2003-ban tett jogi szakvizsgát, ez időponttól kezdve egyéni ügyvédként működött, így került kapcsolatba a Csemői Önkormányzattal. 2004-2013-ig Csemő jegyzőjeként dolgozott a településért, majd egy évig kipróbálta a közjegyzőhelyettesi tevékenységet is Cegléden. 2014 októberében polgármesterré választották Csemő lakói.

KA

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Infineon szakértők a ceglédi Közgázban

2023. augusztus 22-én az Infineon Technologies Kft. együttműködési megállapodást...

Új SPAR-üzlet a körforgalomnál

Egy újabb SPAR-üzlet nyitotta meg kapuit Cegléden a közelmúltban....

Egészségügyi kitüntetés

A Magyar Ápolási Egyesület Pest Vármegye Területi Szervezete a...

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...