18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Menekültek a ceglédi állomáson

Többé nem csupán tévéhír, címlapsztori a menekültügy a ceglédiek számára sem. Egyre több menekültet látni a vasútállomás környékén. Naponta 100-150 – főként afgán és szír- menekült száll le Cegléden, hogy a Szeged felől érkező járatról a debreceni befogadótábor felé induljon.

– Nem újkeletű ez a probléma, már hónapok óta tart ez a hullám. – oszlatja el a kétségeket az állomáson egy vasutas. – Cegléd vasúti csomópont, délutánonként az állomáson várják a menekültek a csatlakozást, olykor több órát is, közben pedig szemetelnek, büdösek, hangoskodnak, sőt, láttam olyat is, akinek elgennyedt, fertőzőnek látszó bőrbetegsége volt. Nem kértem el a papírjait – gondolom érthető. Igyekszünk őket egy-egy kocsiba ültetni a többi utastól elkülönítve, mert zavarják a többi utast. Kevés köztük a rendezett öltözetű vagy inkább szánalmat keltő sokgyerekes család, akik tényleg menekülteknek néznek ki, félelmet kelt a látványuk az utasokban.

Nem mindenki erről az oldaláról fogja meg a kérdést. Sokak szívét megmozdítja a szánalom, akiket a politika nem érdekel, csupán az emberiesség és a józan ész nevében igyekszenek segíteni a kiszolgáltatott embereknek. Június utolsó napjaiban hoztak létre a fővárosban önkéntesek egy facebook – csoportot a migránsok segítésére. A Migration Aid elsősorban segíteni vágyó civileket fog össze, akiket nem érdekel a vita bevándorlók vagy menekültek-e a szerencsétlen emberek, csak az fontos, hogy több ezer ember létfenntartása meg legyen oldva, addig a néhány napig, míg hazánkban vannak.

Az önkéntes segítő csoporthoz néhány napja csatlakozott Barabás Péter és Lilian, akik esténként a ceglédi vasútállomáson segítenek a menekülteknek.

– A Szegedről érkező vonatoktól átkísérjük őket a debrecenihez, de ellátjuk őket vízzel, édességgel, gyümölccsel, kenyérrel, sajttal is,- mikor mi van. – meséli Lili. – Nem tudnak nyelveket, angolul sem beszélnek, sok gyerekkel napok óta úton vannak étlen-szomjan. Bizonytalanok, sokan közülük háborús menekültek, így aztán sokat jelent nekik egy kis segítség, hogy ne tévedjenek el. A mi tapasztalatunk az, hogy egyáltalán nem olyan elvetemült népség, mint a média sugallja, nagyon is hálásak a legkisebb segítségért is.

– Nem velük van a probléma, hanem azokkal, akik ki akarják használni a helyzetüket. – teszi hozzá a férj, Péter. – Minket is megfenyegettek a taxisok, hogy úgymond „rontjuk az üzletüket”, mert odakísérjük a vonathoz a menekülteket, így nincs szükségük drága taxizásra. Nem igaz, amit mondanak, hogy sok pénzük van. Rájuk kell nézni, látni, hogy nagyon szegények, akik mindenüket odaadták az embercsempészeknek, hogy szabaduljanak a háború sújtotta hazájukból, vagy az üldöztetéstől.

Néhány nappal később Kómár-Külüs Ágnes is csatlakozott a kezdeményezéshez, így számol be tapasztalatairól:

– Szendrei Ervin, a helyi szervező kérésére léptem be a csoportba, majd kikísértem a vasúthoz párszor. Nagyon sajnáltam azokat az embereket, akik hetek óta gyalogolnak mindenüket hátrahagyva egy jobb világ reményében… Szendrei Ervin megkereste az albán pékségeket a városban és a Morina pékség és Gezim pékség vállalta, hogy süteményekkel látja el a menekülteket. Megkértük Volter Etelkát, hogy segítsen nekünk felvenni a városvezetéssel a kapcsolatot. A városvezetés reakciója azonnali és példás volt. Hegedűs Ágota alpolgármester asszony azonnal szervezésbe fogott és megkereste a helyi vállalkozókat adománygyűjtési céllal. A Germán RT palackozott vízzel támogatja az akciót, a Vöröskereszt is az első kérésre segítséget nyújtott. Úgyhogy mára egy komoly szerveződés alakult ki, mely megkönnyíti majd a nehéz szívvel mindent hátrahagyó menekülő emberek átszállását. Most nagyon jó érzés ceglédinek lenni… Most amikor az országos politikusoknak is feladta ez az ügy a leckét, akkor egy kisváros és a városvezetése összefogott, és megmutatja mindenkinek, hogy igenis lehet egy jó cél érdekében együtt dolgozni.

Viszont így a végén szeretném elmondani, amit döbbenten tapasztaltunk. A menekültek magyar nyelvű dokumentumot kapnak Szegeden a Bevándorlási Hivatalnál, magyar nyelvű dokumentumot iratnak alá velük, melyben szerepel, hogy menekült státuszban tartózkodnak Magyarországon és hazánk törvényeit betartják! Vajon hány Afrikából érkező szerencsétlen tudta mindezt elolvasni, amikor itthon eléjük tolták a lapokat?! És még egy dolog, amire különösen szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy dolog a segítség, és másik dolog a felelőtlenség. Jó dolog, hogy segíteni szeretnénk, de egy pillanatra se feledkezzünk el arról, hogy Afrikában olyan betegségek is aktívak a mai napig, amilyenek Európában már régen kihaltak. Gondolok itt a leprára, a pestisre, a maláriára, a TBC-re, a szifiliszre, a tífuszra és egyéb afrikai betegségekre… Úgyhogy bárki is gondolja úgy, hogy segítene és szívesen dolgozna önkéntesen segítőként a városban, ne feledkezzen meg a veszélyekről.

Az önkéntesek azt is hozzáteszik az emberiességen túl más ok miatt is érdemes segíteni a migránsokat. Amenekültek közül többen háborús menekültek, kínzások túlélői, akik ha nem tudják máshogy megoldani, előfordulhat, hogy elveszik, ami nekik kell. Ha azonban a segítőkész emberek összefognak, és megszervezik a gyűjtést és a szétosztást, megelőzhetik az atrocitásokat. Ha az átszállást segítjük, azzal azt is biztosítjuk, hogy ne kószáljanak a városban.

Információink szerint az önkormányzat a lakosság biztonsága érdekében folyamatos rendvédelmi jelenlétet biztosít az állomás környékén. A rendőrök, polgárőrök, közterület felügyelet és a vasútőrség emberei vigyázzák majd a rendet. A Vöröskereszt és az utcai szociális munkások segítenek, például szükség szerint vizet osztanak a várakozóknak. Erről sajtóközleményt is kiadtak július 8-án: “Cegléden is megjelentek a menekült státuszt igénylő migránsok, akik Szegedről vasúton érkeznek és városunkban szállnak át Debrecen felé. Cegléd Város Önkormányzata felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal és megtette a megfelelő lépéseket, hogy a Cegléden átszálló menekültek zavartalanul elhagyhassák a város vasútállomását.

A város lakosainak biztonsága és a biztonságérzet megőrzése érdekében az önkormányzat felvette a kapcsolatot a rendőrség és a vasútállomás vezetőivel, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a kialakult helyzetet. Így az állomáson folyamatos az egyenruhások jelenléte, a vasútőrök mellett rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is segítik a rend fenntartását. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szegedi illetékesétől folyamatos tájékoztatást kap az önkormányzat az itt átszállók létszámáról. A kánikulára való tekintettel a város, a Vöröskereszt és önkéntesek bevonásával ásványvizet biztosít a debreceni vonatra várakozó menekültek számára.
Ceglédre minden óra 12 perckor érkezik a szegedi vonat, 11 óra előtt azonban nem jellemző a menekültek jelenléte, mivel kora délelőtt tudják benyújtani Szegeden a menekült státuszra vonatkozó kérelmeiket és csak ezután indulhatnak el a kijelölt menekülttábor felé. A legutolsó vonat este 10 óra után indul Debrecenbe, amellyel eddig el is hagyta minden menekült Ceglédet.” – szól a közlemény.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...