15.1 C
Cegléd
2024. június 13. csütörtök
spot_img

Nyár, dinnyék, gyerekek

Fél tucat gyerekkel árulja Marika néni a Szolnoki úti lakótelepnél a dinnyét. A vidám gyerekcsapat és a nyugdíjas néni első ránézésre „nagymama és unokái”  idilli képének tűnnek, de hamar kiderül, hogy nem erről van szó. A történet még ennél is aranyosabb…
Segítünk Marika néninek. A mérőbe rakjuk a dinnyét, odaadjuk a visszajárót és segítünk berakni az árut az autókba. – meséli lelkesen a legbátrabb fiú. – Tavalyelőtt ismertük meg Marika nénit és kedvet kaptunk a munkájához, közben meg beszélgetünk mindenféléről, most például az autókról, de a háziállatokról, madarakról is szoktunk vagy arról, hogy milyenek az új villanyoszlopok. Nem unatkozunk.
Nyugdíjas vagyok, ameddig tart a szezon árulom a gyümölcsöt, az epertől kezdve, aztán jön a dinnye, őszibarack. – kapcsolódik be a beszélgetésbe Marika néni. – A gyerekek néhány éve „megtaláltak” és nagyon örülök nekik.  Ez mindenkinek csak pozitívat jelent: egyrészt biztonságban vannak a gyerekek, nem szaladgálnak az utcán. Másrészt rengeteg dolgot tanulok tőlük én is, ami a mi időnkben még nem volt: például gumis játék, meg a film, amit néznek a moziban. Mi is az? – fordul a gyerekekhez:

Minyonok!
Igen, szóval nemcsak én mesélek nekik a szántóföldről, állatokról, növényekről, de ők is tudnak nekem újat mondani. Annyi élményünk van együtt! Tavaly például egy veteránautó felvonulás ment el erre, és megállt nekünk az egyik autómatuzsálem vezetője, tiszta fából volt az autó belseje! Vagy erre jött egy lovaskocsi, utána egy kisebb ló volt kötve. Elmondhattam nekik, hogy az nem csikó, hanem egy másik fajta ló, az első meg egy hatalmas muraközi. Nemrég pedig egy siklót kísértünk át az úton a nádasig, hogy ne üssék el az autók. – számol be nagy mosollyal az arcán a nyári élményekről Marika néni, aki nemcsak fogadott, de saját jogú nagymama is: három unokája várja otthon.
A lakótelepi gyerekek – ebédidő kivételével – szinte egész nap kint vannak a „dinnyés nénivel”, közben ugróiskoláznak, ipi-apacsoznak, bújócskáznak, videóznak. A vidám nyári napokhoz nekik már hozzátartoznak Marika néni és a dinnyék, amit persze időnként meg is kóstolnak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...