Nyersen salátákba karikázva, kockázva uborka helyett alkalmazható, csak ropogósabb textúrájú. Nagyon jó főzelékalapanyag, zöldséghámozóval hosszú szalagokra vágva, olívaolajon párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret.A magyar konyhában nyaranta közkedvelt lecsó is jól lazítható, gazdagítható cukkinivel. A karikára vágott példányokat a vége felé kell az ételhez adni, és érdemes csak párolni a karikákat, nem pedig teljesen elfőzni. Ha nem főzzük túl, hanem csak pároljuk, akkor plusz textúrát, nagyon kellemes állagú, kissé roppanós, de nem nyers élményt ad az ételhez. Nagyon jól harmonizál a zöldfűszerekkel, jó hozzá a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, kapor.
Szinte minden barátnőm eltanulta már tőlem egy könnyű, nyári zöldségleves receptjét. Ízes, krémes és hidegen is kiváló!
Cukkinikrémleves
Egy vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, 4-5 kicsi vagy 2 közepes cukkinit, 2 krumplit (ami a sűrítésért lesz felelős) durvára vágunk-karikázunk 1-2 evőkanál olajon megkapatjuk, majd felöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Mehet bele só, bors, majoranna, házi ételízesítő, majd puhára főzzük. Ezután botmixerrel pépesítjük, esetleg utánaízesítjük.
A másik nagy nyári kedvencünk a Cukkinipalacsinta.
A tócsni mintájára találtam ki ezt a receptet, aztán kiderült, hogy más is kitalálta már. Az én receptem szerint 2-3 cukkinit lereszelek héjastól és besózom, borsozom, fokhagymát és petrezselymet is teszek hozzá és állni hagyom. A levet eresztett zöldséghez teszek 2 tojást, zabpehelylisztet, vagy köleslisztet néhány evőkanállal. (Fontos, hogy ne legyen túl sűrű, hanem terüljön majd a palacsintasütőben.) Sütéskor minden alkalommal alá kell olajozni, mert különben leragad.
Egyenként, vagy tortaszerűen felhalmozva is kitűnő, megkenve fokhagymás, füstölt sajtos tejföllel, zakuszkával vagy házilag készült pesto-val (mártogatókról később egy külön cikkben írok).
Vagy mindezeket az asztalra helyezve, a család apraja-nagyja maga is összeállíthatja az ebédjét, ami gyerekes családoknál nagy siker szokott lenni.