35.6 C
Cegléd
2024. július 13. szombat
spot_img

Szülők iskolája tréning Kocséron

Rövid bevezetőjében leszögezte: igenis tanulható az, hogyan legyünk jó szülők. Közkívánatra egyből a közepébe vágtunk. A hozott kérdéseinket, problémáinkat lapra írtuk, összegyűjtöttük és sorra végig vettük, hogyan kezelhetjük, hogyan előzhetjük meg azokat. Élénk beszélgetés vette kezdetét, ahol kiderült kisgyermeket nevel a többség. Ez nagyon szerencsés, hiszen így ők még jó időben vannak a jó példák bevezetéséhez, a megelőzéshez.

Lássuk, melyek az alappillére: bizalom, rendszeresség, következetesség. A kisgyermekkor meghatározó. A fenti három pillér biztosítja a gyermek egészséges fejlődését, a szülővel való megfelelő kapcsolat kialakulását. Nagyon fontos, hogy nyugodtak legyünk, maradjunk. A problémákat közösen próbáljuk megoldani a gyermekkel. Ha büntetni kell, azt következetesen, ott helyben tegyük meg. Indulatból soha ne cselekedjünk! Ugye milyen egyszerű?!

A pénteki bemelegítő nap után a bátrabbakkal szombat délután (07.11-én) is folytattuk a „munkát” a kocséri iskolában. A pénteki inkább beszélgetős nap után a szombati munkásabban telt. Judit most főként minket dolgoztatott. Előkerültek a tréningek elmaradhatatlan kellékei: a papírok, a filctollak, a színes lapok. Létszámban kicsit megfogyatkozva, de töretlen jókedvvel ültük körbe a termet.
Kis csoportokban a gyermekneveléshez kapcsolódó kérdéseket jártuk körbe. Nagyon életszerű, legtöbb család esetében előkerülő kérdés: mit csináljon a szülő, ha a gyermek nem jön enni? – hányszor szóljon, ki szóljon, mit mondjon, mit tegyen vagy éppen mit ne tegyen. Értékes válaszok születtek. Judit adott további ötleteket, hogy mi az ami segít és mi az amit kerüljenek a szülők.
Színskála segítségével szülői, gyermeki érzelmeket, érzéseket azonosítottunk. Jólesően nyugtáztuk, hogy azért a pozitív érzések vannak inkább jelen a gyermeknevelésben is. Igaz bőven van még mit fejleszteni elsődlegesen önmagunkban. Ehhez is kaptunk segítséget.
Judit kedves, empatikus gondolkodása révén a szülők megerősítést kaptak, hogy a gyermeknevelés bár egyszerűnek hangzik az élet egyik (vagy talán) legnagyobb kihívása. És mindemellett tanulható! Ma már remek módszerek és nagyszerű szakemberek vannak, akik segíthetnek ha a szülők elakadnának. És ez olykor-olykor meg is esik a legtöbb szülővel. Néhány könyvet is megemlített ami hasznos és segítségünkre lehet: Eric Berne – Emberi játszmák, F. Várkonyi Zsuzsa – már 100x megmondtam.
Köszönjük Juditnak – a Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport nevében – ezt a két nagyszerű napot, a nyitottságát, amelyet magával hozott. A sok értékes meglátását, melyből mindannyian töltekezhettünk. Judit ezt a programot számos településre elvitte már. Kecskeméten többször szervezték, alkalmanként 10-15 ember ment el. A kocséri létszámot nagyon jónak értékelte és mi is!!!
Köszönjük mindenkinek aki időt és energiát szánt arra, hogy ezen a programon részt tudjon venni. És számos egyéb feladatát, programját emiatt háttérbe szorította. Bízunk benne, hogy hasznos volt és segítséget is nyújtott. A cél nem volt más: tudást adni, beszélgetni, segíteni. Ha ezt elértük köszönjük!
Judit jól érzete magát nálunk, örült a csoport aktivitásának. Felajánlotta, hogyha szeretnénk ismét jön és folytathatjuk! Sok értékes, hasznos mondandója lenne még számunkra rövidebb vagy hosszabb tréning formájában is. Mi úgy gondoljuk, hogy folytatni fogjuk!

Vinczéné Sápi Mária, Dávid Krisztina – Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...