31.5 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

Egy nap az indiai – zsidó – arab háromszögben

Néhány metrómegállóval délebbre az Abbey Road egykor a Beatlesnek, most a zsidó felsőosztálynak ad otthont. Platánfa-sor zöldjében tündöklő patinás épületek között felső kategóriás, drága autók. Az utcát nép- és vallási viseletbe öltözött férfiak és nők színesítik, akik a zsidó vallás tradicióit tartva egymástól elkülönülten sétálnak. A hatalmas zsinagóga környékén nem találsz éttermet, kávézót, az angol pubok szocializációs lehetőségét a helyi lakosok a legkevésbé sem keresik.
Buszra szálltam és 20 perc elteltével a dél-keleti Hyde Parkban a babakocsikat tologató, talpig feketébe burkolt muszlin asszonyok jöttek velem szembe. South-Kensigton kerület nagyobb részét a város forgataga elől menedéket nyújtó legnagyobb zöldövezet birtokolja. Az egykori királyi vadászbirtokot a 18. században nyilvánították közparkká, amelynek apró ékszerdoboza a Kensigton Palota. Egykor Diana hercegnő otthona, napjainkban fia Vilmos herceg és családja él itt.
A kerület lakói a Közel-Kelet gazdag olajbárói, akiknek fogyasztási igényeit a főutcán sorakozó eszementen drága szállodák, éttermek, és a legexkluzívabb világmárkák üzletei szolgálják ki: legyen az autó, ékszer, óra, öltöny vagy épp női ruházat és kiegészítők. A tóparton vadkacsákat etető arab dívák mellett farmeromban alulöltözöttnek éreztem magam. A fekete csadorok közelebbről szemügyre véve kiváló minőségű hernyóselyemről tanúskodnak, alóla drága aranyékszerek, elegáns cipő, női táska kandikál ki. Az ötemeletnyi luxust kínáló Harrods áruház forgalma ugyancsak Diana hercegnő az autóbalesetben meghalt arab élettársa apjának pénztárcáját gazdagítja. A csadoros háziasszonyok rutinszerű bevásárlással járják körbe a világ legdrágább és legkülönlegesebb élelmiszereit szolgáló „zöldségest”, „hentest”, „pékséget”, miután a kosárban az idei évi trendnek megfelelő gyémántbarakásos karóra és női kézitáska-szett landol. A vásárlást követően a korgó gyomrok a pezsgőt, kaviárt, osztrigát kínáló talponállóban csillapíthatják éhségüket.
Az elmúlt napok, hetek magyar és európai sajtója a közel- és távol keleti emigránsok ezreitől hangos, és sorakoznak az érvek és ellenérvek a jelenlegi helyzet körül. Felmerül bennem a kérdés, hogy az angol hidegvér, vagy csupán emberi együttélni-tudás kérdése, hogy ugyanazon park hattyúit eteti a legkisebb brit trónörökös és az arab emigráns kisfia is.

Füle Lídia, 2015. augusztus 4.

Fotó: Krizsán Ervin

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...