18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Egy nap az indiai – zsidó – arab háromszögben

Néhány metrómegállóval délebbre az Abbey Road egykor a Beatlesnek, most a zsidó felsőosztálynak ad otthont. Platánfa-sor zöldjében tündöklő patinás épületek között felső kategóriás, drága autók. Az utcát nép- és vallási viseletbe öltözött férfiak és nők színesítik, akik a zsidó vallás tradicióit tartva egymástól elkülönülten sétálnak. A hatalmas zsinagóga környékén nem találsz éttermet, kávézót, az angol pubok szocializációs lehetőségét a helyi lakosok a legkevésbé sem keresik.
Buszra szálltam és 20 perc elteltével a dél-keleti Hyde Parkban a babakocsikat tologató, talpig feketébe burkolt muszlin asszonyok jöttek velem szembe. South-Kensigton kerület nagyobb részét a város forgataga elől menedéket nyújtó legnagyobb zöldövezet birtokolja. Az egykori királyi vadászbirtokot a 18. században nyilvánították közparkká, amelynek apró ékszerdoboza a Kensigton Palota. Egykor Diana hercegnő otthona, napjainkban fia Vilmos herceg és családja él itt.
A kerület lakói a Közel-Kelet gazdag olajbárói, akiknek fogyasztási igényeit a főutcán sorakozó eszementen drága szállodák, éttermek, és a legexkluzívabb világmárkák üzletei szolgálják ki: legyen az autó, ékszer, óra, öltöny vagy épp női ruházat és kiegészítők. A tóparton vadkacsákat etető arab dívák mellett farmeromban alulöltözöttnek éreztem magam. A fekete csadorok közelebbről szemügyre véve kiváló minőségű hernyóselyemről tanúskodnak, alóla drága aranyékszerek, elegáns cipő, női táska kandikál ki. Az ötemeletnyi luxust kínáló Harrods áruház forgalma ugyancsak Diana hercegnő az autóbalesetben meghalt arab élettársa apjának pénztárcáját gazdagítja. A csadoros háziasszonyok rutinszerű bevásárlással járják körbe a világ legdrágább és legkülönlegesebb élelmiszereit szolgáló „zöldségest”, „hentest”, „pékséget”, miután a kosárban az idei évi trendnek megfelelő gyémántbarakásos karóra és női kézitáska-szett landol. A vásárlást követően a korgó gyomrok a pezsgőt, kaviárt, osztrigát kínáló talponállóban csillapíthatják éhségüket.
Az elmúlt napok, hetek magyar és európai sajtója a közel- és távol keleti emigránsok ezreitől hangos, és sorakoznak az érvek és ellenérvek a jelenlegi helyzet körül. Felmerül bennem a kérdés, hogy az angol hidegvér, vagy csupán emberi együttélni-tudás kérdése, hogy ugyanazon park hattyúit eteti a legkisebb brit trónörökös és az arab emigráns kisfia is.

Füle Lídia, 2015. augusztus 4.

Fotó: Krizsán Ervin

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...