31.5 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

Virágkarnevál – Cegléd nélkül

A 46. Debreceni Virágkarnevál idén több szempontból is csúcsot dönt augusztus 20-án. Az utóbbi évek létszámát meghaladva idén 16 virágkocsi vesz részt a menetben, a virágkarnevál teljesen “belakja” a város hagyományos és újonnan elkészült közösségi tereit, és igazi sztárparádé várható a karneváli héten. Cegléd virágkocsija azonban nem lesz a felvonulók között és kulturális programmal sem kapcsolódunk az országos rendezvényhez. Információink szerint városunk nem kapott felkérést a felvonulásra, így a debreceni kiruccanás nem is volt téma a testület előtt. A 2011 óta megszokottól eltérően így idén nem megyünk Debrecenbe a virágkarneválra.

– Valóban, az idei évben nem kaptunk felkérést Debrecen város vezetőitől. A három évig tartó kulturális együttműködés valóban jól működött, sokat gazdagodott általa Cegléd is. Reméljük, hogy mindenki szép emlékként őrzi azokat a napokat, amikor Cegléd virágkocsija a Gubody-parkot és a Szabadság teret díszítette és az érdeklődők  egészen közelről is megtekinthették.  Az idei évben is arra törekszünk, hogy a városi ünnepség  nagyon színvonalas legyen – vendégül hívtuk például a Szolnoki Szimfonikus Zenekart, akik igényes zenéjükkel hoznak új színfoltot az augusztus 20-i ünnepségbe. – adott tájékoztatást lapunknak Hegedűs Ágota alpolgármester.

– Cegléd 2011-ben számos kiállítással, kulturális rendezvénnyel és a Laskafesztiválon is kiállított Kossuth Lajost ábrázoló virágkocsival vett részt először a debreceni rendezvényen. – tudtuk meg az akkori szervezőtől László Dittától, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a kulturális együttműködés keretében a debreceniek is több színvonalas rendezvényt hoztak Ceglédre és az itteni programokat is reklámozták országosan és Hajdú-Bihar megyében. – Az volt a kezdeményezés célja, hogy ne külföldön, hanem belföldön keressék a nagy vidéki városok a testvérvárosi kapcsolatokat. Inkább határainkon belül épüljenek ki szorosabb kulturális és egyéb kapcsolatok. A két város hirdette a másik rendezvényét és részt vettek egymás rendezvényein. Az első év felettébb mozgalmas volt, gyakorlatilag minden ceglédi érdekességet elvittünk Debrecenbe, de természetesen a fő attrakció a virágkarnevál volt. A két város a következő évtől civil fórumaira hagyta a folytatást, ami úgy tűnik eredményes volt: évekig jöttek-mentek a kiállítások, erősödtek a kapcsolatok. És persze Cegléd eddig minden évben indított virágkocsit is.

Cegléd 2012-ben Balatonfüreddel és Debrecennel közösen indított a keresztény Magyarország közös európai értékeire emlékeztető virágkocsit, amivel a 43. debreceni virágkarnevál első díját hoztuk el. 2013-ban a Református Nagytemplom kertjében álló Kossuth-erkély volt a téma. A történelmi világok virágai címet viselő alkotáson a balatonfüredi bor és a kecskeméti barackpálinka mellett kelent meg a ceglédi emlék. 2014-ben pedig a 45. Debreceni Virágkarneválon a 650 éve várost formázta meg virágkocsink. A virágkompozíciót pedig a Ceglédi Fúvószenekar kísérte.

Fotó: Cegléd Város 650 éves – Jubileumi virágkocsi 2014-ben

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...