27 C
Cegléd
2024. július 16. kedd
spot_img

Új tanév, új épület a Táncsicsban

Szeptember 1-jétől új telephelyen is várják a Táncsics iskola diákjait. Már az utolsó simításoknál tartanak, hogy a jövő heti iskolakezdésre készen álljon. A hányatott sorsú épület a Pesti és Selyem utca sarkán mindig is a gyerekeket szolgálta. Eredetileg egy játékkészítő (!) családé volt, amikor azonban a família kihalt, a városé lett az ingatlan. Az évtizedek során számos iskolának enyhítette a teremgondjait: a Táncsics, a Bem, a kereskedelmi diákjai is tanultak benne, majd legutóbb a katolikus iskolához tartozott, amely három éve visszaadta az önkormányzatnak.
– A Selyem utca 1. szám alatti ingatlant tavaly adta át az önkormányzat használatra az iskolánknak. – számolt be Rimóczi Gábor igazgató a helyszínen. – A már három éve nem használt épület állaga erősen leromlott, a falak penészesek voltak. Az épületbelső most teljesen megújul, vadonatúj nyílászárók, falak, mosdók, burkolatok, modern fűtési rendszer szolgálja majd az itt tanulókat és tanítókat. A felső szinten három tanterem és egy nyelvi labor kerül kialakításra, számítógépekkel, lent pedig két tornaszoba és öltöző. Az egyik tornaszobában színpad is található, ahol lehetőségük lesz a gyerekeknek színdarabokat, zenés-táncos produkciókat előadni.
– Úgy tudom, az itt tanuló osztályok oktatási formája eltér majd a többitől…
– Igen. Az ide járó 1., 2. és 3. a osztályok egész napos iskolai rendszerben fognak működni, vagyis a tanítás 8-16 óráig tart. Ennek megfelelően vannak elosztva a tanórák is. Délelőtt és délután is vannak órák, közöttük pedig a játéknak és szabadfoglalkozásnak is megvan az ideje.  Egy osztály már befejezte ezt az oktatási formát és nagyon pozitívak a visszajelzések. Mivel nem kell 8-tól fél kettőig besűríteni a tanórákat, nem olyan leterheltek a diákok. A három osztályt 6 tanítónő és a nyelvtanárok segítik. Ide a Selyem utcára ugyanis egy nyelvi centrumot álmodtunk meg. Egyelőre angol és német nyelvet lehet választani a gyerekeknek, de ha igény lesz rá, akkor egy harmadik nyelvet is szeretnénk oktatni.
– A telephelybővítésen kívül milyen változásokkal várják még a diákokat?
– Sok változás érinti majd a tanulókat. A Piac utcában az iskola főbejáratával szemben, az egykori tápboltnál kialakításra került egy biciklitároló. Az Eötvös téri épületbe tehát nem lehet majd kerékpárral bemenni. A zárt udvaron lévő tároló reggel és délután lesz nyitva, napközben a portáról tudják kinyitni, ehhez kamerarendszert is kialakítottunk. Az Eötvös téri épületben – a biciklitároló helyén – szülői adományokból egy játszóteret tudtunk kialakítani, ami egyelőre egy mászótoronyból, -falból, hintából és alatta gumiszőnyegből áll, de kezdetnek nagyon jó, örülünk neki.
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...