18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Újságírót zaklattak a vasútőrök

Az újságírót vegzálták munkája végzése közben a vasútőrök augusztus 25-én este a ceglédi vasútállomáson…

– Egy adományátadást mentem fényképezni a vasútállomásra, ahol a Migration Aid civil szervezet helyi képviselőjével, Kómár-Külüs Ágnessel és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével, Farkas Mártával találkoztam. – mondta el Krizsán Ervin, a Ceglédi Panoráma főszerkesztője. – Miközben a civil önkénteseket munkájuk közben „Press” feliratú megkülönböztető mellényben fotóztam, szorosan elém állt egy csaknem két méter magas vasútőr azzal, hogy mondjam el neki, mit fényképeztem. Hátráltam a fenyegető, tolakodó vasútőrtől és nem vettem észre, hogy szorosan mögöttem is áll egy hasonló testi adottságokkal rendelkező, megkülönböztető öltözetet nem viselő sötét pólós férfi. Az, amint nekiütköztem háttal, máris fenyegetni kezdett: “Mi van, megütsz?” Erre csak annyit mondtam nekik, hogy ha bármi gondjuk van azzal, hogy én itt dolgozom, akkor hívjanak ki rendőrt.

Ekkor az újságíró-főszerkesztő a két hölggyel együtt kiment a vasútállomás előtti parkolóba, hogy munkájukat – az adományok átadásának dokumentálását, a nyilvánosság tájékoztatását – el tudják végezni. Egy “Máltai Szeretetszolgálat” feliratú matricázott autó mellett végezték az átadást, de a két vasútőr továbbra is követte őket, és fotózták a sajtótájékoztatót mobiltelefonjaikkal.

– A szolgálatvezetővel készített interjú után megelégeltem a pimaszságot, úgy döntöttem megírom a történteket. Egy akkor érkező civil ruhás munkatársuk – azt feltételezve, hogy lefényképeztem – el akarta venni tőlem a fényképezőgépemet, majd miután az autómhoz mentem, követtek, az autómat is fényképezték. Ezután kihívtam a rendőröket, kérve, segítsenek, mert a tudósítást el szeretném készíteni.

A rendőrök rövid idő múlva a helyszínre érkeztek és tájékoztatták a vasútőröket, nincs joguk akadályozni, hogy közterületen fényképezzünk. A törvény a kép felhasználását, nyilvánosságra hozatalát korlátozza, köti engedélyhez. – mondta el a főszerkesztő. Dühösen hozzátette: – Az eset felveti a kérdést, tulajdonképpen mi is a vasútőrök feladata? Az, hogy civileket, önkénteseket és újságírókat provokáljanak vagy éppen akadályozzanak meg munkájuk végzésében?! Azért kapják a fizetésüket, hogy önkényesen fitogtassák a „hatalmukat”?!

A MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft. honlapján az olvasható, hogy a vasútőr feladata „a tulajdonos MÁV Zrt. által meghatározott vagyontárgyak, ingatlanok, pályaudvarok, pályaszakaszok fegyveres biztonsági őrökkel, valamint vagyonőrökkel történő őrzése, védelme”, tehát a nyugalom, a rend biztosítása. “A MÁV LV Kft. munkatársai a szakmai feladatok ellátását meghatározó jogszabályokban és a MÁV Zrt. által kiadott speciális vasúti szabályozókban foglalt képzettséggel és engedélyekkel rendelkeznek. A cég feladatai ellátása érdekében alvállalkozó és egyéni vállalkozó közreműködését is igénybe veszi, de ebben az esetben is a Társaság munkatársai végzik a feladat irányítását a speciális vasúti szakmai feltételeknek megfelelően. Az alvállalkozók kiválasztása során csak olyan személyt (szervezetet) foglalkoztatunk, aki megfelel a személy- és vagyonvédelmi tevékenység végzésének szabályairól szóló törvényben előirt feltételeknek.”

– Kértem a vasútőröket, hívják oda felettesüket, de az idősebb kijelentette, nem tudja ki az. A kidobófiúként fellépő őrök nem mutatkoztak be, magukat nem igazolták, egyikükön megkülönböztető jelzés sem volt. – számolt be Krizsán Ervin főszerkesztő, így azt nem tudhatjuk meg, hogy igazából ezek a vasútőrök az alvállalkozó alkalmazottai voltak-e.

Lapunk megkeresi a vasúttársaság cégének illetékesét az ügyben, akit arról is megkérdezünk, hogyan ellenőrzik – akár alvállalkozók foglalkoztatása esetén is – a vasútőrök tevékenységét, milyen képzésben vesznek részt munkába állásuk előtt és tájékoztatják-e őket – hasonló túlkapások megelőzésére – mi a feladatuk és mihez nincs joguk? Ki vonható felelősségre, ha visszaélnek jogaikkal?

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...