31.5 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

A ceglédi bombatámadás megemlékezése

Délelőtt fél tíz előtt harsantak fel a légvédelmi szirénák, az óvóhelyekre kergetve a lakosságot. Ekkor még nem Cegléd, hanem a környék további nagyvárosai voltak célkeresztben, de 11 óra 11 perckor becsapódott az első bomba a pályaudvarba, amely aztán percek alatt megsemmisült, lángokba borult a városunk ezen része. Emellett súlyos támadás érte a Szűcs- és Kernács telepek házsorait is és találat érte a vasútállomás melletti óvóhelyet. Percek alatt 48 ceglédi veszítette életét. Ezt követően a szövetségesekhez átállt román gépek géppuskasorozata ért el mozdonyokat, a környező földeken dolgozó embereket, a környező telepen élő családokat.

A tragédiák sorozata ezzel nem ért véget. Folytatódott a bombázás szeptemberben is. Bombák sorozata hullott a városra, a vasútállomásra, a villanygyárra, a nagymalomra. Csaknem száz bombát dobtak le a városra úgy, hogy egyetlen katonai célpont sem akadt.” – folytatta beszédét Takáts László – „Októberben és novemberben bombázták Ceglédet, lakóházak és vasúti sínek semmisültek meg és ártatlan civilek veszítették életüket. A bomba nem válogat. Mindegy, hogy katonai objektum, vagy lakóház a célpont, csak rombol pusztít. Kárt tesz az épületekben, kioltja az emberek életeit. Ez a mi tragédiánk, amivel együtt kell élnünk, és mindent meg kell tennünk azért, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg. A háborúnak csak vesztesei vannak. Mindenhol áldozatok neveit őrzik az emléktáblák, mindegy, hogy melyik oldalon áll a hadsereg, személyes tragédiák nélkül nincs háború. Nekünk is van emlékművünk, amely 1994 óta örök mementóként őrzi az elhunytak neveit és emlékeztetnek minket arra, hogy milyen szörnyűségekre képes az ember. Válogatás nélkül öl és pusztít. Mi pedig emlékezünk. Az elhunytakra, a családtagokra, a megtört életekre. És figyelünk arra, hogy ilyen soha többet ne történhessen meg.”

A korabeli eseményeket az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola diákja elevenítették fel műsorukban. A megemlékezés az emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...