29.6 C
Cegléd
2024. július 22. hétfő
spot_img

Eladó a vasútállomás

Az index.hu újságírója fedezte fel, miközben ingatlanokat keresett különös és szép tanyákat bemutató írásához, hogy azok között egy vasútállomás is található, a Cegléd-Hantháza vasút végállomása. Mint írja, jó látni, hogy miközben a működő vasútállomások közül több is siralmas állapotban van, akad olyan épület, amely távol a városoktól, egy közel negyven éve felszámolt vonal mentén gyönyörűen helyre van állítva. Sőt, a hantházi vasútállomást most meg is vehetjük magunknak!
 
Mint írja, “nem volt nehéz kiszúrni a kis kerek ablakról, és az épület formájáról, hogy egy egykori vasútállomásról van szó. A hirdetésben ugyan Csemő szerepel, melynek hasonló volt a vasútállomása (s ma az is családi házként funkcionál), ez azonban valójában a hantházi, egykori végállomás épülete. A gyönyörűen helyreállított épületen emléktábla is hirdeti, hogy egykor itt ért véget a Cegléd–Hantháza vasút.
Ahhoz képest, hogy egy mindössze 20 kilométeres vasútról van szó, mely hetven évig sem működöt, rendkívül jól dokumentált. Na és ami még fontosabb, nagy szeretet övezi mind a mai napig! A funkciója kettős volt: a környékbeli gazdaságokból szállították be rajta a terményeket a városba, de személyszállító vonatok is jártak erre. Volt külön diákkocsija is, ahová csak a tanyákból érkező iskolások szállhattak.
Az 1909-ben épült vasútállomásnak nagy előnye a korabeli tanyákkal szemben, hogy már építésekor is szép nagy ablakai voltak, így az eredeti formák és arányok megőrzése mellett is megfelel a mai elvárásoknak…
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Neked mennyire naprakészek az ismereteid?

Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet nekik újat mutatni...

Tippek bidé vásárlásához

    A bidé még ma is sok család számára ismeretlen...

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....