16.9 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

A haris lesz az év madara

A haris a darualakúak rendjébe és a guvatfélék családjába tartozik.Mérete 27-30 cm, szárnyfesztávolság 46-53 cm, leginkább rövid távokon repül, hátralógatott lábbal. Fészekalja 7-12 tojás. A haris állomány Európa-szerte csökken. Különösen a földrész keleti felében kell számolnunk nagy változással, mert az összállomány nagy része ott költ. Magyarországon a rendszeresen költő populáció nagyságát 4000 költőpárra becsülték.

A haris védett madár és mint mérsékelten veszélyeztetett madár szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján. Európában azonban sebezhető fajként tartják nyilván. Magyarországon fokozottan védett.

Ha fel is száll a haris, akkor is csak néhány métert röpül, hogy egy kicsit odébb leereszkedve, újból elbújjon a sűrű, magas fűben. Étrendje nagyon sokoldalú. Rövid, vastag csőrével növénydarabokat is kicsíp, felszed magvakat a földről és eszik meztelen csigát, százlábút és rovarokat. Alkalmanként elkap apró kétéltűeket és növendék halakat is.

A haris a guvat rokona, aminek hosszú piros csőre van. Egy további rokon faj a pettyes vízicsibe, ami szürke és éppolyan kicsi, rövid,egyenes csőrrel.

Nem téveszthető össze a fürjjel, aminek kerekded, drappos, szürkés teste van, rövid lábakkal és sokkal kisebb, mint a haris.

A haris szerepel a Vörös Listán, ami azt jelzi, hogy a legveszélyeztetettebb madarak között van, köszönhetően a modern mezőgazdaságnak. A költés ideje az első kaszálás idejével esik egybe. Így se ideje, se megfelelő helye nincs ahhoz, hogy a fiókáit felnevelje.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...