24.7 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

„Éld át te is a lovaslét örömét!”

A Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb, közel fél évszázados hagyománnyal bíró lovas fesztiválja. A rendezvény célja a nagyközönség számára bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, a magyarság kultúrájában betöltött szerepét, a Hortobágyra jellemző pásztoréletet és a Mátai Ménes lótenyésztő munkáját.

A Világörökség részét képező rendezvény egyedülálló különlegessége, hogy a Nyeregszemle hírére évről-évre több száz lovas kel útra lóháton és lovas fogatokkal az ország minden tájáról és a Kárpát-medence magyarok lakta határon túli területeiről, hogy a Szent Korona és a Történelmi Koronaőrök jelenlétében egy ún.lovas-mise keretében megemlékezzenek lovas elődeinkről, akik vér és hit által őrizték, s védték meg a hazát.

A rendezvény egyik legfontosabb eleme, hogy évről évre bemutatásra kerülnek a lóhoz, lovas foglalkozásokhoz köthető régészeti, tárgyi emlékek is. Idén több kategóriában és korcsoportban diákoknak hirdettek meg a szervezők képzőművészeti pályázatot, amelyen Kosztolányi Kitti,a Református Általános Iskola 7.a osztályos tanulója versenymunkájával a felsős kategóriában első helyezést ért el.Az ünnepélyes eredményhirdetésen és díjátadón Sárosi Eleonóra, a Hortobágyi Nonprofit Kft. turisztikai igazgatója gratulált a helyezést elért tanulóknak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...