13.8 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Nincs Ceglédnek 30 napnál régebbi tartozása

Hosszas előkészületek után Cegléd elkészítette a településre vonatkozó településfejlesztési stratégiáját, melyet a Belügyminisztérium jóváhagyása után a képviselő-testület is elfogadott. Az Integrált Településfejlesztési Stratégia lényege, hogy egy hosszabb távú fejlesztési koncepciót foglaljon össze a város vezetése és a lakosság részére. A több mint 300 oldalas tanulmány konkrét tervekre bontja 2020-ig az önkormányzat városfejlesztési elképzeléseket.

Jól gazdálkodik az önkormányzat – derül ki a ma elfogadott első félévi gazdálkodásról szóló jelentésből: a városnak nincs 30 napnál régebbi tartozása és a kifizetésre váró számlák nem haladják meg a 30 millió forintot.

Elfogadták a város gazdasági társaságainak, így a Ceglédi Sportcsarnok Kft., a Ceglédi Termálfürdő Kft., a Ceglédi Városfejlesztési Kft., a Cegléd Városi Televízió Kft., az ÖKOVÍZ Kft. és a VÁRVAG Kft. első féléves beszámolóit is.

Módosítva a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendeletet, október elsejétől a külterületen élő lakosság – negyedévente – több részletben is szállíthatja térítésmentesen szemetét a hulladéklerakóba, 250 kg erejéig. Tekintettel arra, hogy a külterületen a szemétszállítási közszolgáltatás önkormányzati megszervezésére egyelőre nincs mód, a város térítésmentesen biztosítja évi 250 kg hulladék befogadását a hulladéklerakóba, akár több alkalommal történő kiszállítással is.

Módosították a közétkeztetési vállalkozási szerződést is. A döntésre azért volt szükség, mert a közétkeztetési feladatokat ellátó cég – a közétkeztetésekre vonatkozó új rendelet életbe lépése miatt – jelezte díjemelési szándékát az önkormányzat felé, melyet 5 %-ban határozott meg. Az önkormányzat ehhez hozzájárult úgy, hogy a többletkiadásokra saját forrást jelölt meg.

A tervek szerint már október végén megkezdődhet a jelzőlámpa telepítése a Pesti út – Szent Imre herceg utca kereszteződésébe – döntött a testület a mai ülésen. A lámpa és a csomópont kialakításának költségeit húsz millió forintra becsülik, melyet céltartalékokból finanszíroznak majd. De döntöttek arról is, hogy a Szent Imre herceg utca még idén teljes hosszában kétirányú lehet, valamint arról, hogy még ez évben módosítanak a Pesti út belső szakaszának közlekedési koncepcióján.

Az önkormányzat tavaly eredményes pályázatot nyújtott be térfigyelő kamerarendszer kiépítésére. Az elnyert támogatásnak köszönhetően a város 10 helyszínen 2-2 fix kamera kiépítésére kötött szerződést. A megvalósult fejlesztés eredményeként ez év szeptemberében 20 darab kamera kerül kihelyezésre 10 helyszínen. (A térfigyelő kamerák telepítésére megjelölt helyszíneket a www.cegled.hu oldalon tekintheti meg.)

Három agrármérnök tanár kezdeményezésére szociális szövetkezet alakul Cegléden, az alapító tagokhoz pedig az önkormányzat is csatlakozik. A szövetkezet célja a hátrányos helyzetben levő tagok számára munkafeltételek megteremtése, valamint szociális helyzetük javításának egyéb módon történő elősegítése. A szövetkezet székhelyeként egy az önkormányzat tulajdonában levő, Ugyeri városrészen található ingatlant jelöltek meg – ez egyben a munkavégzés helyszíne is. A szervezet továbbá részt vehet pályázatokon, a rászorulók élelmiszer termelésének támogatásaként.

A városi televízióhoz került ősztől a Ceglédi Hírmondó kiadása, továbbá a turisztikai, kulturális és rendezvényekkel kapcsolatos marketing megjelenések koordinálása. A feladat finanszírozására miatt kellett a Ceglédi TV Közhasznú Nonprofit Kft. idei üzleti tervét módosítani.

Térítésmentesen használatba adja a VÁRVAG Kft.-nek az önkormányzat azt a 8 hektárnyi területet, melyet energianád termesztésére fog használni a társaság. A szóban forgó területen az energianád telepítése a START Program keretében, közfoglalkoztatottakkal zajlik majd, s feladatuk lesz az ültetvény művelése, gondozása is. A cél az önkormányzati ingatlanok fűtésének későbbi kiváltása.

A Ceglédi Kézilabda Klub Sport Egyesület egyszeri, rendkívüli anyagi támogatás iránti kérelmet nyújtott be a városvezetéshez. Az önkormányzat – az egyesület elnökével való egyeztetés után, a TAO támogatási összegek késedelme miatt – öt millió forint visszatérítendő támogatást ítélt meg a kézilabda egyesületnek.

Zárt ajtó mögött a képviselők javaslatot tettek a Pest Megye Önkormányzata által alapított kitüntetésekre, valamint bírósági ülnököket is választottak. A testületi ülés döntéseiről bővebben a www.cegled.hu oldalon tájékozódhat.

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...