15.1 C
Cegléd
2024. június 13. csütörtök
spot_img

Elhunyt Szeleczki Imre atya

Hosszan tartó betegség után szeptember szeptember 29-én életének 86., papságának 62. évében elhunyt Szeleczki Imre püspöki tanácsos, ny. expositus káplán, Cegléd és Csemő díszpolgára, aki papként több mint 60 esztendőn át szolgálta a híveket. Csemőben alapító lelkész volt 1958-ban. 1984-től püspöki tanácsos. Szeleczki Imrét 1953-ban Egerben szentelték pappá. Két éve még hívei körében ünnepelte gyémántmiséjét. Az évfordulótott tarthatta – a Szent Kereszt templomban, – ahol megkeresztelték, elsőáldozó volt, és elsőszentmiséjét is celebrálta. Kiskundorozsmán, Szolnokon, Szentléleken, Vácon és Kecskemétenvolt káplán. Ezt a hat évet leszámítva végig Cegléden illetve Csemőben szolgált. 

Az Isten szolgálatára való elhívásáról 2008-ban így nyilatkozott a Ceglédi Panorámának: „Jézus választott en­gem, nem én őt. Ak­kor hívott először erre az útra, mikor hetedik osztályos gimnazista vol­­tam. A hang egyre erősö­dött bennem, így az érettségi után jelentkeztem a Váci Szemináriumba. Édesapám kezdetben el­lenezte, de én már nem tudtam másként elképzelni az életem. … sose akartam más lenni mint Krisztus katonája.”

A Ceglédi Katolikus Plébánia így emlékezik: “Paptestvérünk 1929. december 4-én született Cegléden. Pappá szentelték Egerben, 1953. február 8. Káplán Kiskundorozsmán 1953-1955, Szolnok-Szentlélek plébánián 1955-1956, Vác-alsóvárosi plébánián 1956-1957, Kecskemét-Szt. Erzsébet Plébánián 1957-1958, Cegléd-Csemőn 1958-tól expositus káplán 2007-ig, nyugdíjazásáig. 1984-től Püspöki tanácsos. Nyugdíjazása után szinte a haláláig állandó kisegítője volt a ceglédi plébánia mindenkori plébánosának.
Emberi és lelkipásztori egyéniségét a vidámság, a segítőkészség, az alázat és az állandó tenni akarás jellemezte. Szolgálata során mindig arra törekedett, hogy a hozzáfordulóknak lelki támasza legyen. Szívesen gyóntatott, híveit buzdította a rendszeres gyónásra, a lelki táplálék vételére. Három éven belül először Csemő, majd Cegléd város díszpolgári címét kapta meg. Tréfásan „venyigés prépostnak” nevezték. Szabadidejében, míg egészségi állapota engedte a családi szőlőskertben tevékenykedett, borászkodott.”

Az egész életét az emberek és Isten szolgálatában töltő, sokak által szeretett Imre atyát október 8-án búcsúztatják 10 órakor szentmisével, majd a Csengettyűs temetőben helyezik örök nyugalomra.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...