14.1 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Két év mérlege

– Az eredményesség, a pozitív változás milyen tényezőkön múlhat?

– Fontos, hogy fel kell ismerni, melyek azok a bűncselekménytípusok, amelyek a legnagyobb számban előfordulnak. Ezekre különös figyelmet kell fordítanunk. A vezetőséggel nagyon hatékonyan tudunk együttműködni.„Támadó jellegű” taktikát dolgoztunk ki, amelynek lényege, hogy lehető legrövidebb időn belül – ahogy a bizonyítékok a rendelkezésünkre állnak -, azonnal lépünk az elkövetők irányába, és valamennyi esetben, amikor a törvényi feltételek adottak, akkor a legszigorúbb kényszerintézkedéseket alkalmazzuk. Ez konkrétan a bűnügyi őrizetbe vételt jelenti, amely a gyanúsított szabadságelvonása tulajdonképpen. A megyei kapitányságokkal szemben előnyt élvezünk abból a szempontból is, hogy helyben van a fogda, így nekünk a szállítás plusz terhet nem jelent. Ezt igyekszünk maximálisan kihasználni. Hétköznapi nyelven fogalmazva, az a bűnöző, aki nincs szabadlábon, az nem tud újabb bűncselekményt elkövetni. A megye 13 kapitánysága közül mi élünk a legtöbb esetben az őrizetbe vétel lehetőségével.

Tudjuk, hogy egyes bűncselekmények összefonódnak társadalmi jelenségekkel, vagy más bűncselekményekkel.Az a tapasztalat, hogy a fiatalok közül jórészt azok követnek el lopásokat, akiknek szüksége van arra, hogy anyagi javakra tegyenek szert. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a kábítószer terjesztők elfogására, amelynek folytán jó néhány elkövetőt már elítéltek, mások ellen az eljárás még folyamatban van.Hozzátenném, hogy a kábítószer hálózatok, árusítók és az ezzel kapcsolatba hozható ügyek megoldása nem egy-két napos feladat.

Akár mottóként is választhatnánk, de a mindennapi feladatokat a következő gondolatok jegyében végezzük: gyors és tervszerű bűnügyi munka, szigorú fellépés, amelyek egymást hatványozottan, erősítve járulnak hozzá a kedvezőbb bűnügyi helyzethez.

– Vannak még gócpontok, illetve bűncselekménytípusok, amelyek megoldásra várnak?

A másik terület a kerékpárlopás. Itt van megoldandó feladatunk, bár a számok alapján egyértelműen látszik, hogy a lopások aránya tűréshatáron belül mozog. Máris hozzáfűzöm, hogy tudom, hogy azokat, akik beleesnek abba a néhány százalékba, a statisztika nem vigasztalja. Több ezer kerékpár van a városban, igyekszünk a védelmük érdekében mindent megtenni, de ehhez a tulajdonosának is partnernek kell lennie. A hatékonyabb fellépés érdekében például Pest megyében elsőként, és a mai napig egyedüliként mi vezettük be az ingyenes kerékpár-regisztrációt.- Cegléden a rablások száma rendkívül magas volt. Ezen cselekmények számának visszaszorítása kiemelt célunk volt. Jelentősen sikerült is csökkentenünk ezen bűncselekmények típus számát, amelyet javarészt fiatalkorúak vagy fiatal felnőttek követnek el. Egy komoly rablássorozat volt a városban 2013-ban, amikor is ceglédi fiatalok időseket kötöztek meg és raboltak ki, de szerencsére az elkövetők kilétét sikerült megállapítani több hatósággal együttműködve, és most előzetes letartóztatásban várják az ítélethirdetést.

Ha összefoglalnám, azt mondhatom, hogy Cegléden és a környező településeken, valamint a lakosság lélekszámához viszonyítva jól alakulnak a bűnügyi mutatóink. A rendőrség a rendelkezésre álló eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy a közbiztonság szilárd legyen.Azonban – én úgy szoktam mondani – a közbiztonság tortájából a rendőrségen kívül másnak is jut szelet, kinek vékonyabb, kinek vastagabb. Vagyis a lakosság, az önkormányzatok és az egyéb rendészeti feladatokat ellátó szervek is mind-mind befolyásolják olykor kedvezőtlenül vagy kedvezően a közbiztonság helyzetét. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy valamennyi önkormányzat lehetőségeihez képest maximálisan támogatja a munkánkat, és napról napra jobb, hatékonyabb, szorosabb az együttműködésünk valamennyi társszervvel.

Fontos számunkra a lakosság segítsége is egy-egy eset felderítése, megoldása kapcsán. Értek már e tekintetben kellemes csalódások is, de úgy gondolom, hogy e tekintetben a rendőrség és az állampolgárok együttműködése még tovább fokozható. Abból nem lesz senkinek problémája, ha a nyomozóknak segítséget nyújt. Ha bűncselekmény történik és a helyszínen a kollégák nyomozást folytatnak, kikérdezik például a szomszédságot, akkor bátran mondják el, hogy mit láttak, mit hallottak, mert sokszor a sok apró információból tudnak a legtöbbet előrelépni, haladni a nyomozók.

A bűnügyi osztály eredményességét segítheti az állampolgárok hozzáállása. A bizalom kialakítása nyilván hosszú folyamat, de azt szeretném, ha mindenki érezné, hogy a közös összefogás és támogatás nélkül nem tudunk továbblépni.

Az ügyeink 30%-a olyan jellegű bűncselekmény, amelyet nem „bűnözők”követnek el. Gondolok itt például az ittas vezetésre, családi erőszakhoz köthető zaklatásokra, testi sértésre vagy tartásdíj megfizetésének elmulasztására, amelyek nyomozása hosszúra nyúlhat. Ide sorolható az italozó életmód és kulturálatlan szórakozás, a randalírozás, padok rongálása, ablakok-kirakatok betörése, mert vannak, akik nem tudják, hogy mi a mérték. Itt 98%-ban nem bűnözőkről van szó, hanem egyszerű munkásemberek, főiskolások, akik kiengedik, ”a gőzt”, csak éppen nem felelősségteljesen teszik azt. A társadalmi normákat mindenkinek be kellene tartania. A további hatékonyság növelését ezek számának csökkenésében látom.

– Milyen mértékben büntethető, aki garázdaságot követ el?

– A garázdaság, autók rugdalása, a kukák borítgatása 2 év szabadságvesztéssel sújtható. Általában az ügyészséggel együttműködve legfeljebb 72 órára őrizetbe vesszük a randalírozót és igyekszünk bíróság elé is állítani, hogy tette súlyosságát felmérje és átérezze.

– Két év kemény munkájáról számolt be, lehet kiemelni különleges esetet, vagy olyat, amelyre a legbüszkébb?

– Talán azzal kezdeném, hogy Ceglédre jövetelem már maga egy igazi kihívás, azért, hogy megfelelően helyt tudjak állni. Büszkeséggel gondolok arra, hogy kollégáim, közvetlen munkatársaim beálltak mögém, támogatnak. Persze minden kezdet nehéz, ezt én is tapasztaltam, de a munkatársak kezében lévő ügyszám csökkent, a hatékonyság emelkedett, a bizalom nőtt és a sikerekben együtt osztoztunk.

Amikor idekerültem, Cegléd az utolsó előtti volt a nyomozás eredményessége tekintetében, mára a második harmadba léptünk. A rendőrség számára, számomra az a legfontosabb, hogy a lakosság biztonságban érezze magát. A másik célom, hogy a rendőr kollégák büszkén sétálhassanak ki a rendőrkapitányságról erkölcsi és szakmai sikerességük és megbecsülésük alapján. Én úgy érzem a munkánk alapján az elmúlt időszakban emelt fővel tehetjük ezt és igenis büszkék lehetünk rá, hogy rendőrök vagyunk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...