22.5 C
Cegléd
2024. június 26. szerda
spot_img

Festészet hete

 

A ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában Nagy Béla emlékkiállítása nyílik október 26-án, hétfőn 18 órakor. A Cegléden 1923-ban született Nagy Béla, hatvani és gyöngyösi középiskolákban tanított (főként matematikát) és nevelte a rajzi tehetségeket. Művészi kibontakozása felemásra sikerült, csak a nyári művésztáborok és néhány nemzetközi alkotótábor jelentette számára az éltető festés lehetőségét. Nyugdíjasként Bakonykoppányban rendezkedett be, ott halt meg 2009-ben. Özvegyétől kérte el a bemutatandó képeket Károly Tamás, aki tárlatnyitójában emlékezik majd a művészre.

Még szeptember elején barkácsolt méterszer méteres festhető kockákat két művészeti főiskolás, Orosz Fanni és Ócsai Anett. A kockákat óvodások rajzolták-festették meg Garamszegi Krisztina kamerája előtt. A hat térbeli festmény és a száz munkálkodó gyermekekről készült fotó a Kossuth Múzeumba került, ahol együtt nézhették meg óvónők, szülők, gyerekek. (képünkön)Reznák Erzsébet és Kisfaludi István karolta fel a szervezőket, falra került még az összes alkotó neve, a csík alá néhány filctollrajz, egy sarokban játékkockaként hasznosult a maradék tetőléc, elfogyott a ropi és a málnaszörp október 19-én hétfőn este.

Varga Somáról kiderült, hogy igen míves késeket készít szabadidejében. Véletlenül találkoztam vele a nyáron, utcánkban-éles eszközök voltak a biciklijének csomagtartójában. Mi lapulhat a gimnazisták fiókjaiban, virtuális és valóságos mappáiban? – járt a fejemben. A gondolatot tett követte, pályázatot hirdettünk. A Gimizuvizu versenyre hatvannál több pályamunka érkezett be. Rajzok, grafikák, festmények, fotók,filmek, montázsok, makettek, használati tárgyak sorsáról döntött Ozsvát Sára, Orosz Fanni és Szabó Dóra egykori rajzfaktos. Életkori kategóriánként választották ki a legjobbakat, majd október 13-án, a Díszterem falára kerültek a művek. Girst Ádám tanár úr frappáns megnyitója után, Volter Etelka igazgatóhelyettes és a DÖK segítségével támogatott díjkiosztó erősítette meg az összes egybegyűltet: Alkotni jó és érdemes!

És hogy ne csak a legfiatalabbaknak érje meg: november 6-tól, péntekenként, 17 órakor folytatódik a Benedek Péter Rajzkör munkája a Kossuth Gimnázium rajztermében.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Infineon szakértők a ceglédi Közgázban

2023. augusztus 22-én az Infineon Technologies Kft. együttműködési megállapodást...

Új SPAR-üzlet a körforgalomnál

Egy újabb SPAR-üzlet nyitotta meg kapuit Cegléden a közelmúltban....

Egészségügyi kitüntetés

A Magyar Ápolási Egyesület Pest Vármegye Területi Szervezete a...

Testépítés felsőfokon

Európa bajnok és Abszolút Európa bajnok lett május végén...

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a...