31.5 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

Haláltudat a néplélekben

VÁRAKOZÁS. Nem riadalommal, hanem halk örömű várakozással tekintenek a halálra. Ennek két oka van: hit a túlvilágban, illetve szabadulás a földi bajoktól.

„Uram vígy az örök boldogság hazájába!” „Nem sajnálom én földi életemet, / Mert fönt megtalálom gyönyörűségemet.” „Kívánatos hely, hová én indultam, /  Melyről még éltemben sok jót hallottam.” „Leszünk, mint angyalok, a szentírás így tanít. / Aggódás, fájdalom, szükség többé nem keserít.”

„Lelkem tovább nem gyötrődik a gyarló életben, / Hanem vigadozik az ég örömében.”

FÉLELEM. Szorong, retteg, mert nem hisz más világot, másvilágot.

„Ó, te rettenetes, gonosz halál!” „Ó, jaj, halál, halál, / Be kegyetlen valál!” Fagy szállt viruló tavaszára. Eljött érte a Kaszás. A halál zörgetett az ablakán. A halál torkára akadt.

TERMÉSZETES. Bölcs tudomásulvétele az eleve elrendelésnek, az élet rendjének.

Lejárt az ideje. Elfogytak napjai. Elvégezte a földi dolgát. Elnyűtte a bocskorát. Eljutott a célig. Az ifjú meghalhat, az öregnek meg kell halnia. „Mint megért gabona csűrébe, / Úgy szállt ő sírba vénségére.”

ELHÁRÍTÁS. A szellemesség, a humor a félelem elhárításának kifejeződése. (Mint aki fütyül a sötét erdőben…) Üresen hagyta a csizmáját. Elejtette a kanalat. Elment tormát ásni. Megkönnyebbült az ágya szalmája. Elment vakondországba. Megrúgta a Szent Mihály lova. „Jaj, dínom-dánom / Ha meghalok se bánom!”

INTÉS. Figyelmeztetés az élők számára: rájuk is a halál vár. „Bennem, íme, megláthatjátok, / Mi jön majd reátok.” Hirtelen megfojt a halál akárkit. „Engem ti is követtek, / El nem kerülhetitek! / Itt megvárlak benneteket, / Erre jól készüljetek!”

NYERS. Borzongatóan szókimondó, a valóságot naturálisan leíró. Végsőt lehelt. Kiterítették. Megmerevedett. Felkötötték az állát. Négy deszka közé tették. Ráhűlt a bőre. Megeszi a fekete főd romlandó testét.

VIRÁG. A képszerű (metaforikus) kifejezés legjellemzőbb eleme a virág. Az is gyakori, hogy az „idvezült” egyes szám első személyben szól.

„Virág csak voltam, / Már kóróvá váltam.” „Szép rózsa voltam, / Míg életben voltam. / De már többé nem nyílok, / Mert a halál leszakított.”

FELTÁMADÁS. Hit abban, hogy a halál csak átmeneti állapot. „Koporsómban nyugodtan fekszem, / Míg felkelni igyekszem.’ „Nyugszik a sír porán, / Feltámad az üdv hajnalán!”

*

MÉGIS: ÉLET! Gyermek született, új virágszál, új élet.

„Gyönge vessző vagyok / Mindenfelé hajlok; / Szüleim kertjibe / Most nyílni akarok.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...