15.1 C
Cegléd
2024. június 13. csütörtök
spot_img

Üzenet

Ekkor váratlanul támadta meg a betegség, mely legyűrni sokáig nem bírta, de a Cegléden kiállított művek egy része bizonyítja, hogy mozgásterét jelentősen leszűkítette.

A korábban ragyogó színvilággal, magabiztos és újszerű kompozíciókkal előálló mester az udvarára, vagy még inkább az ablak mögé szorult vásznaival. Megmaradt kolorizmusa, a képi rendet teremtő szigora és a világ szépségébe vetett hite. Az 1923-ban, Cegléden született festőművész özvegyének és Károly Tamásnak köszönhetően hazatért egy kiállítás erejéig. Szellemének megidézésében mappányi rajza és személyes tárgyai-köpenye, állványai, festőeszközei is segítenek.

A tősgyökeres Tar László is a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt a háború előtt és utáni időszakban. Nagy Bélához hasonlóan örült, hogy hazatérhetett a hadifogságból és „sütött rá a nap”. Sidló Ferenc, Kisfaludy Stróbl Zsigmond és Ferenczy Béni sem tudta megakadályozni, hogy politikai okok (kispolgári stílusa) miatt elbocsássák a Főiskoláról. Az építésztechnikus képesítést mégis sikerült megszereznie a tehetséges fiatal szobrásznak. E képesítéssel tsz építésvezetőként és bírósági szakértőként tudott dolgozni, nevéhez fűződik több száz ceglédi családi ház megtervezése is. Miután 1964-ben pedagógiai diplomát szerzett,tanári munkájával és a Bem József büsztjének elkészítésével (iskolája számára) tűnt ki. Tanítványai higgadtságára és eredeti humorára emlékeznek szívesen, megnyerő személyiségével, munkabírásával kollégái megbecsülését is kivívta. Gyermekmunka kiállítások, kulturális plakátok, transzparensek készítése mindennapi része volt a rajztanári munkájának. A szobrászattal ritkán tudott foglalkozni, de vigasztalta, hogy a megélhetése legalább biztos. 25 éve nyugdíjas, szép polgári stílusú családi házában lakik feleségével, Lestár Mária tanárnővel. Előszobájukat díszíti a „barna lánynak” nevezett -főiskolai évek alatt készült- szobor, mely akár 3 dimenziós ars poétikája is lehetne: „Az emberi szépség energiáját és lényegét szerettem volna kifejezni.” Munkásságának egésze az előző politikai rendszer idejére esik, nehezen érthető honnan vette az erőt. „Szeretett dolgozni és optimizmusával felülemelkedett minden hétköznapi perpatvaron.”

Nagy Béla és Tar László humanizmusa az egyetemes művészet üzenete. A Ceglédi Alkotók Egyesülete képzőművész szekciójának kiállítása előttük is tiszteleg. Címe: Advent-várakozás, melyet Hegedűs Ágota alpolgármester asszony nyit meg a Ceglédi Galériában november 17-én, kedden17 órakor.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...