18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Burgundi marharagu

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár vagy lapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20-25 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zellergumó
  • 25 dkg gomba
  • 5 dl, zöldség vagy húsalaplé
  • 5 dl száraz vörösbor (pl. cabernet savignon)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10-15 friss kakukkfűág
  • 1-2 friss rozmaringág
  • 2 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem, és tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, majd feldaraboljuk 3×3 centis kockákra, a szalonnát felkockázzuk, a hagymákat apróra, a répát nagyobb 2-3 centis darabokra vágjuk, a zellert a hússal azonos méretű kockákra vágjuk. 

Egy nagyobb átmérőjű, mély, vastag aljú lábosban (pl. vaslábos), néhány evőkanál olajon pörcösre pirítjuk a szalonnát, majd szűrőkanállal kiszedjük és a húst kisebb adagokban megkapatjuk az ízes zsíron. Közben bőven sózzuk, borsozzuk. Ha kész, az összes húst visszatesszük és jöhetnek a hagymák, répa, zeller. A megpirult zöldségekhez hozzáadjuk a kezünkkel kicsit szétnyomkodott paradicsomot, a csokorba kötött fűszereket, felöltjük a vörösborral és annyi alaplével (készülhet leveskockából is), hogy épp ellepje. Erős lángon pár percig forraljuk, amíg az alkohol nagy része elillan. Fedő alatt, takarékon főzzük kb. 3 órát, közben néha átkeverjük, ha igényli levessel pótoljuk a levét.

Amíg a hús fő, a gombát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, az utolsó óra közepe táján hozzáadjuk a húshoz. (Ha szükséges levét 1-2 evőkanál – hideg vízzel elkevert – keményítővel besűríthetjük.)

Tálaláskor az ételt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és fogyasztáskor ízlés szerint tejföllel locsoljuk meg. Legfinomabb friss, ropogós bagettel, de krumplipürével és rusztikusabb tésztával is jól működik.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...