15.1 C
Cegléd
2024. június 13. csütörtök
spot_img

Időkapszulában talált üzenet

A ceglédi Várkonyi István Általános Iskolában, az őszi szünetben kezdetét vette az alsós épület udvarának burkolása. A munkálatok során régen keresett időkapszulára bukkantak a kivitelezést végző cég dolgozói. Az „Üzenet iskolánk úttörőcsapatának hazánk felszabadulásának 40. évfordulójára” című dokumentum 40 évvel ezelőtt került elhelyezésre, amelyről az üzenet egyik hitelesítőjével Sebók Pál csapatvezetővel, a Várkonyi iskola egykori tanárával beszélgettünk.

A találkozásunk alkalmával, örömmel emlékezett vissza, hogy egykoron a Várkonyi iskola tantestülete a szülőkkel és a tanulókkal együtt gyűjtéseket szervezett azon árvízkárosultak részére, akik 1970-ben Romániában Szatmárnémedi határában átvágták a Szamos folyó gátjait és a határ menti településeket elöntötte az árvíz. Az emlékeket felidéző időkapszula történetéről kérdeztem a tanár urat.

– A dokumentumot negyven éve 1975. március 20-án helyeztük el a Széchényi úti épület udvarán, ahogy a pergamenen is olvasható “a XI. pártkongresszus és hazánk felszabadulásának 30. évfordulója tiszteletére a Magyar Úttörők Országos által meghirdetett Vörös Csillag országos játék alkalmával” Március 20-án a riadó elhangzása után rendkívüli csapat-összejövetelt tartottunk, amelyre vezetőket is hívtunk.

Az ünnepélyes csapatgyűlés az esti órákban zajlott, ahol az iskola úttörőcsapatának üzenetét az iskola udvarán az egyik fa tövében helyeztük el.

Az Országos Elnökség által meghirdetett öt feladatot április 4-ig teljesítettük. Az ünnepélyes alkalomra, mint ahogy már említettem fát ültettünk, amelynek gondozását a kiváló kisdobos munkáért kitüntetett tanulókra bíztuk.

– Milyen érzésekkel tölti el, hogy újra a kezében tarthatja ezt az üzenetet?

– Megható élmény, az emlékek csak úgy cikáznak a gondolataimban. Arra gondolok, hogy milyen jó lenne találkozni régi kedves kollégákkal, már akikkel még lehet illetve tanítványokkal. Nagyon örülök, hogy a régen megfogalmazott és elhelyezett üzenet, ugyan megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel fogadva előkerült és jó kezekbe került.

– Említette, hogy segítséget nyújtottak egykoron az árvízkárosultak számára, illetve az üzenetben is lehet felajánlásról olvasni. Rendszeresen adományoztak?

– Igyekeztünk a lehetőségeinkhez mérten támogatást nyújtani mindazoknak, akik rászorultak vagy rossz helyzetbe kerültek. Így felajánlást tettünk a Vietnami Szakmunkásképző Intézet fejlesztésére, a Zamárdi Megyei Úttörőtábor fejlesztéséhez is valamint emlékfalat is állítottunk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

274 milliót ad a kormány a kórház vizesblokkjaira

A kormány 274,5 millió forint támogatást ad a ceglédi...

Kamerával vadásztak

Többek között Cegléden tartotta akcióját a rendőrség – a...

Életmű díj

Nagy megtiszteltetés érte a ceglédi fotóséletet: a Magyar Fotóművészek...

Egy ceglédi vagon életútja

Az élet néha érdekes meglepetéseket produkál, olykor olyan helyeken...

Jakab István Csáky Andrásról

Sajtótájékoztatót tartott a Városházán Jakab István, a Ceglédi Roma...