8.8 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Az idősek védelmében

A rendőrkapitány Úr, bevezetőjében elmondta, hogy eredményes munkájuk hatásaként, az utóbbi három évben mintegy felére esett vissza a bűncselekmények száma, és ezzel párhuzamosan megnőtt a felderítések aránya is. Cegléd és még hozzájuk tartozó tizenegy település polgármestere, egyre kedvezőbb visszajelzést ad munkájuk eredményességéről. Szívós, kitartó munkával elérték, hogy a Pest megyei Rendőrkapitányságok közül ma már az elöljáróik a felső egyharmadba sorolják őket. Külön is megemlítette, Cegléden is voltak migránsok, de szerinte sikerült úgy megoldani ezt a problémát, hogy a helyiek szinte észre sem vették a jelenlétüket.

Ámán és Karasz r. alezredesek egymást felváltva hívták fel a figyelmet az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények módszereire. Kihangsúlyozták, az áldozattá válást elősegítik: a figyelmetlenség; óvatlanság; túlzott bizalom; jóhiszeműség és idegenek beengedése a lakásba. Kérték a hallgatóságot, közvetlenül a lakásajtaja mellett, táskát, értékeket ne tároljanak, mert azok elemelése csak egy pillanat műve. Ne higgyenek behízelgő modorú ismeretlennek, aki nagyobb címletű pénzt akar felváltatni, mert közben akaratlanul is megmutatják, hol tartják nyugdíjukat. Legyenek óvatosak, amikor számukra ismeretlenek arról tájékoztatják, hogy pénzt vagy értéktárgyat nyertek, vagy beteg unokájuk üdvözletét hozzák, akinek bizonyos összegre van szüksége gyógyszerek vásárlására.

Hihetetlennek tűnhet, de nem egy idős ember megadta PIN kódját megnyerő külsejű, magabiztos fellépésű teljesen idegen embernek. A besurranó tolvajokkal szemben több zárat javasoltak szereltetni a külső ajtóra.

A hölgyekhez fordulva kérték, bevásárláskor, a piacon a pénztárcát ne az áruk tetején tartsák, a táskájukat minden esetben zipzárazzák be. A bevásárlókosár gyerekülésébe helyezett táskát tartsák zárva, a vállszíját tekerjék a csuklójukra.

Tapasztalatuk szerint gyakran az alkalom szüli a tolvajt, amit az áldozatok meggondolatlan magatartása segít elő.

A bűncselekmények megelőzéseként javasolták az igazolványok elkérését, annak jelzését, hogy felhívják a szomszédot, a rendőrséget. Bátran használják mobiljukat, amellyel fényképezzék le az idegeneket, illetve a kocsijukat. Továbbra is fontosnak tartják a „Szomszédok egymásért” mozgalmat. Elutazáskor kérjék meg a szomszédjaikat lakásuk, értékeik figyelésére.

Befejezésként Török Csaba r. alezredes kiemelte, munkájukat nem csak hivatásnak, hanem hobbijuknak is tartják, amelyet a „Védünk és szolgálunk” jelmondatuk jegyében végeznek!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...