8.8 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Újra ünnepel a „Mezgáz”

 

1976-tól iskolánk igazgatta a megyei munka melletti képzést, amelynek keretein belül 2 éves levelező tagozaton sajátíthatták el az itt tanulók a szakmai ismereteket és szerezhettek az általános ápoló-asszisztensi végzettség mellett szociális gondozói végzettséget is. Ebben az időszakban Cegléd központtal több helyszínen folyt az oktatás: Budapesten, Vácott, Gödön, Kerepestarcsán gödöllői székhellyel. Ez utóbbi kihelyezett tagozat 1985 és 1990 között működött szakmunkásképzőként.

1982-től végre elindulhatott a 4 éves szakközépiskolai képzési forma, amely az érettségi mellett már általános ápolói végbizonyítványt is biztosított az itt tanulóknak. 1982-től 2004-ig 772 végzett diákkal büszkélkedhetett iskolánk. A magas tanulói létszám említése azért is fontos, mert az 1982-től hódító útjára induló szakközépiskolai oktatási struktúra az országos előírásokat követte: ez azt jelentette, hogy egy megyében csak egy szakközépiskola és egy szakiskola lehetett az egészségügyben. Az érettségit adó végzettség pedig olyan népszerűvé vált, hogy a szakiskolai képzés fokozatosan a háttérbe szorult, majd elsorvadt.

Iskolánk híres arról is, hogy az egészségügy minden területéről a legjobb szakembereket foglalkoztatja, ennek alapján igen magas szintű tudást biztosíthat az alma mater a tanulók számára.

1994-ben szűnt meg iskolánkban a szakiskolai képzés az egészségügy területén és ezt követte az 1993/1994-es tanévtől bevezetett 4+1 éves technikus képzés. Majd 1995-től 2003-ig a 4+2 éves HÍD ápoló képzéssel biztosítottuk a térség szakember-ellátását. A 2001/2002-es tanévtől kezdődően a szakmai képzésben óriási változást jelent az érettségire épülő hároméves szakmai képzés megjelenése, amely az Európai Unióban elfogadott magas szintű szakmai végzettséget biztosít.

Mindezek mellett 1999-től a kórházak igénye szerint levelező HÍD képzéseket tervez. A Pest Megyei ÁNTSZ-szel konzorciumban 1999 és 2001 között az érettségivel rendelkező általános ápoló és asszisztensek számára tettük lehetővé az ápoló szakképesítés megszerzését levelező tagozaton távoktatás formájában. Ezt követte 1999/2000-es tanévtől a megye munkaerő-igényéhez igazodva, a háziorvosok és az ÁNTSZ kérésére beindult a foglalkozás egészségügyi szakápoló képzés.

1996-tól eleget téve a Pest Megyei Munkaügyi Központ igényeihez szabtuk a szociális ápoló és gondozó képzésünket, amellyel a régiónkban jelentkező munkaerő-keresletet igyekeztük kiszolgálni, mellette a munkanélküliek számára elérhetővé válik az átképzés lehetősége.”

Hová jutottunk el napjainkra? Azegészségügyi szakmára való felkészítés iskolánkban az egészségügyi irányultságú középiskolai képzéssel indul. Ennek keretein belül olyan tanulókat szeretnénk képezni, akik a 12. év végén a középiskolai érettségihez szükséges általános műveltséggel és alapfokú egészségügyi végzettséggel rendelkeznek.Képzésünk személyiségközpontú, rugalmas és problémaérzékeny, amely önálló, aktív felelősségteljes személyiségek kialakítására törekszik. Az egészségügyi gyakorlati oktatás az iskola demonstrációs termeiben, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben, ezenkívül a régió egyéb szociális és egészségügyi intézményeiben folyik.

A munkaerő-piaci viszonyokat szem előtt tartva mára igen nehéz helyzetbe került az egészségügy több szempontból is,azonban ajelenlegi egészségügyi oktatási struktúra is megpróbála nehézségekkel szembeszállni és legyűrni azokat.

Lenke néni beszélgetésünk végén megjegyezte, hogy még ma is gyakran álmodik a katedrával, a tanítással, mert annyira szerette az iskolai munkával eltöltött hosszú-hosszú éveket. Megfogalmazódott bennem, hogy mennyire irigylem optimizmusát és erejét, és azt a sikerekben gazdag, ugyanakkor megpróbáltatásokkal teli pedagóguspályát, amelyet maga mögött tudhat. Remélem, egykori tanáraink és tanítványaink is szívesen emlékeznek az iskolában eltöltött időre és szeretettel gondolnak ránk a 2015-ös jubileum évében!

Albert Einstein szavaival szeretném megköszönni iskolánk egykori és mai tanárainak, diákjainak, munkatársainak, hogy színvonalas munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ebben az évben méltón megünnepelhessük egészségügyi képzésünk sikerességének 40. évfordulóját:

„Gondoljatok arra, hogy azok a csodálatos dolgok, amelyeket iskoláitokban megismertek, sok nemzedék művei, amelyeket a Föld minden országában lelkesült igyekezettel és nagy fáradozásokkal alkottak meg. Mindezt örökségként teszik majd a kezetekbe, hogy azokat átvegyétek, továbbképezzétek, és egykor gyermekeiteknek továbbadjátok.

Így vagyunk mi halandók – halhatatlanok az együtt alkotott maradandó művünkben.
Ha ezt mindig szem előtt tartjátok, akkor értelmet fogtok találni az életben és a törekvésben, és átérzitek majd a más népek és idők iránti megbecsülést.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...