24.7 C
Cegléd
2024. június 21. péntek
spot_img

Új orientációk a Szent Keresztben

Reagálnunk kell azonban a társadalmi és munkaerő-piaci változásokra. Alapjaiban nem változtatjuk meg képzési rendszerünket, hiszen eddig is az erősségeinkre tudtunk építeni, azokból tudtunk kiindulni. Iskolánkban eddig is nagyon sok tanuló szerzett alapfokú szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgát, sőt egyes esetekben középfokú nyelvvizsgát is. Tanulóink sokszor elmondják, hogy középiskolai tanulmányik során milyen sokszor tudnak építeni az iskolánkban megszerzett nyelvtudásukra. Így az orientációink nevei tartalmazzák az idegen nyelvi kifejezést. Terveink szerint minden osztályban választható lesz az angol vagy a német. Ebben semmi új nincs. Az idegen nyelvi kerettantervek szerint 4. osztálytól kell kötelezően nyelvet oktatni, ezt a mi iskolánk már első osztálytól biztosítja a német vagy az angol nyelv tanulását, tehát az elnevezés teljesen valós és okszerű.

Miért orientáció? Mert azt pedagógiai vizsgálatokból tudjuk, hogy a gyerekek képességfejlődése folytonos, sőt 9-10 éves kor az, amikor kezd körvonalazódni, hogy mi iránt érdeklődnek leginkább.Addig eldönteni, hogy te miben vagy jó, vagy miben leszel jó, könnyelműség lenne. A Szent Kereszt Kat. Ált. Iskolában 4. évfolyam végén, 5. évfolyam elején „döntünk” arról, hogy a diák idegen nyelvet vagy matematikát, esetleg mindkettőt, tanuljon emelt szinten (heti 5 órában)felső tagozaton.

A kor kihívásainakmegfelelően mi is szeretnénk alkalmazkodni a társadalmi elvárásokhoz, ezért gondoltunk arra, hogy az egyik osztályunk legyen idegen nyelv és informatika orientáció. A tanulók már első osztálytól kezdődően, délutáni szakkör formájában tanulnak majd játékosan olyan felhasználói programokat, amivel a tananyag megértése még könnyebb lesz. A tanító pedagógusok pedig vállalják, hogy amikor csak lehet, óráikon rávilágítanak az informatikai alkalmazhatóságokra és összefüggésekre.

A másik párosításunk az idegen nyelv és természetbúvár. Ebben az osztályban a tanulók délelőttönként és délutánonként is jobban el tudnak majd mélyedni a növények és állatok világában. Számtalan olyan programot szeretnénk nekik biztosítani, amikor testközelből tapasztalhatják meg a teremtett világ nagyszerűségét, ezzel is megszerettetve és megalapozva a reál tantárgyak jövőjét.Játékos kémiai és fizikai kísérletekkel kívánjuk felkelteni érdeklődésüket a természeti törvényszerűségek iránt.

A harmadik osztályunk pedig az idegen nyelv és magyar kultúra nevet kapta. Mintegy kihangsúlyozva, hogy milyen hatalmas értékek lakoznak a magyarságban, környezetünkben és bennünk. Szeretnénk legalább elkezdeni a gyerekekkel mindazon szellemi értékek összességének átadását, kicsit intenzívebben, amit a magyar kultúra képvisel. Ehhez segítségül hívjuk a dráma, a művészetekés a néphagyomány eszközeit, hogy ezáltal is élővé váljon a megtanítandó tartalom.

A három orientációnk és iskolánk alaposabb megismerésére várom a kedves leendő elsősök szüleit iskolánkba december 9-én 16:30-kor tartandó tájékoztatónkra! Továbbá a gyerekeket is várjuk ugyanekkor ovisfoglalkozásunkra!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Visszatért Peller Károly zaklatója: a feleségének adja ki magát

Peller Károlyt közel 10 éve üldözi zaklatója, K. Hajnalka....

Kick-boksz sikersorozat

Június 14-én Bogdán Vencel a 29. Budapesti kick-box világkupán...

Hogyan válasszunk áramláskapcsolót a szivattyúhoz?

    Az áramláskapcsolók meghatározó szerepet játszanak a szivattyúk hatékony működésében,...

A nyelvi nehézségek leküzdése társasjátékkal

    A társasjátékok önmagukban izgalmas élményt adnak a közös játékon...

Asztalkultúra – milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  Az asztalkultúra jelentőségét nem kell a vendéglátásban dolgozók részére...